Cepljenje mačk proti steklini

Cepljenje proti steklini je obvezno za mačke, s katerimi nameravate potovati preko državne meje. Za prehod meje potrebujete še evropski potni list, žival pa mora biti označena s čitljivo tetovažo ali pod kožo vstavljenim mikročipom. Mikročip lahko vstavimo v naši ambulanti.

Cepljenje proti steklini priporočamo tudi za mačke, ki živijo ob gozdnem robu, saj je v R. Sloveniji še vedno prisotna steklina, ki jo prenašajo lisice.

Pred cepljenjem

Za cepljenja se lahko naročite preko telefona ali e-pošte. Naročene stranke imajo prednost pred ostalimi (izjema so urgentni pacienti), kar pomeni manj čakanja in stresa za lastnika in žival.

Živali teden dni pred cepljenjem odstranimo parazite, četudi morda (pogosto zmotno) menimo, da jih naša žival nima (preberite več o preventivni odpravi parazitov).

Postopek cepljenja

Na preventivno cepljenje ne pozabite prinesti potnega lista ali kartončka cepljenj vaše živali, iz katerega so razvidna morebitna predhodna cepljenja in v katerega vam bomo vnesli potrdilo o cepljenju

Pred cepljenjem žival pregledamo in z lastnikom opravimo informativni pogovor, da se prepričamo, da je cepljenje primerno. Preventivno cepljenje je poseg v imunski sistem, zato moda biti žival ob cepljenju zdrava in ne pod vplivom določenih zdravil.

Po cepljenju proti steklini

Možni zapleti pri cepljenju mačk so zelo redki. Na mestu cepljenja se lahko pojavi oteklina, ki sčasoma izgine in ni nevarna. Možne so tudi alergijske reakcije, ob katerih se je treba posvetovati z veterinarjem.

Preberite si tudi svetovalni članek o cepljenju proti steklini.


Prijava