Preventivno cepljenje psov proti steklini

Cepljenje psov proti steklini je zakonsko obvezno za vse pse, vsako leto,ne glede na starost in velikost.

Veljavnost cepljenja se med drugim preverja ob prehodu državne meje, zato potrdilo o cepljenju vpišemo v evropski potni list.

Pred cepljenjem

Za cepljenja se lahko naročite preko telefona ali e-pošte. Naročene stranke imajo prednost pred ostalimi (izjema so urgentni pacienti), kar pomeni manj čakanja in stresa za lastnika in žival.

Živali teden dni pred cepljenjem odstranimo parazite, četudi morda (pogosto zmotno) menimo, da jih naša žival nima (preberite več o preventivni odpravi parazitov).

Postopek cepljenja

Na cepljenje ne pozabite prinesti lastnikovo osebno izkaznico, potnega lista ali kartončka cepljenj vaše živali, iz katerega so razvidna predhodna cepljenja. Vsi, ki do sedaj še niso imeli potnega lista, ga bodo sedaj dobili ob cepljenju proti steklini.

Pred cepljenjem z lastnikom opravimo informativni pogovor in žival pregledamo. Preventivno cepljenje je poseg v imunski sistem, zato mora biti žival ob cepljenju zdrava in ne pod vplivom določenih zdravil.

Po cepljenju proti steklini

Možni zapleti pri cepljenju psov so zelo redki. Na mestu cepljenja se lahko pojavi oteklina, ki sčasoma izgine in ni nevarna. Možne so tudi alergijske reakcije, ob katerih se je treba posvetovati z veterinarjem.

Preberite si tudi svetovalni članek o cepljenju proti steklini.Prijava