Pomoč pri porodu

Porod je popolnoma naraven dogodek, ki praviloma poteka doma in brez veterinarske pomoči. Strokovna pomoč je vsekakor potrebna ob zapletih. Ko nastopi čas za porod, si žival prične iskati miren, topel prostor, kjer si uredi ležišče. Nikakor ni priporočljivo, da jo neprestno hodimo kontrolirati in božati, ker potrebuje svoj mir.

Psički se pred porodom zniža temperatura, muca pa ponavadi preneha jesti.

Potek poroda 

 1. Pred porodom se razširja maternični vrat, kar lahko traja od 6-12 ur. Žival je lahko mirna ali pa tudi zelo vznemirjena. Na koncu te faze se pričnejo popadki.
 2. Pri iztiskanju plodu so popadki zelo očitni. Najprej iz rodil priteče temna tekočina, ko se predre prva plodovna ovojnica. Nato je na odprtini sramnice mogoče videti drugo plodovo ovojnico, katero ponavadi pregrize samica in iz nje priteče bistra tekočina.     
  Pri psički lahko traja tudi 4 ure, da se skoti prvi mladič. Nato ponavadi sledijo naslednji na 15 minut do 2 uri. Ponavadi porod traja do 6 ur.
  Pri muci traja do 1 uro, da se skoti prvi mladič, naslednji pa sledijo v 10–60 minutah, vmes je lahko tudi večuren premor. Cel porod lahko traja porod tudi od 12-24 ur.
 3. Porodu sledi iztiskanje posteljice, navadno 5–15 minut po porodu vsakega mladiča. Lahko pa se iztisne več posteljic skupaj po rojstvu večih plodov.

Kdaj se lahko porod zaplete?

 1. če samička zboli v pozni fazi brejosti in je zaradi tega izčrpana
 2. če so obstajali problemi pri prejšnji kotitivi
 3. če obstaja predispozicija za probleme pri kotitivi (zlomi kosti maternice, brahiocefalične pasme psov)
 4. če preteče več kot 24 ur po padcu telesne temperature pri psički in nastopu neješčnosti pri mački, pa še vedno ni pričetka poroda
 5. če so že iztekle tekočine iz plodovih ovojnic, plodu pa še ni videti po 2 -3 urah
 6. če traja aktivno iztiskanje brez poroda več kot 1 uro od poroda zadnjega mladička
 7. če je prisotno konstantno napenjanje brez vmesne pavze, plodu pa ni
 8. če ni več popadkov, mi pa vemo, da še niso skoteni vsi mladički
 9. če je samička zelo izčrpana zaradi dolgega poroda
 10. če se pojavijo zagozdeni, preveliki, mrtvi mladički

Če se pojavijo zgoraj opisani problemi, je potrebno čim prej poiskati veterinarsko pomoč. Veterinar se bo na osnovi pregleda odločil za terapijo, umetne popadke ali carski rez.


Prijava