Reprodukcija in porodništvo

PSIČKA

Spolna zrelost psičke nastopi med 7 do 10 mesecem starosti, psičke manjših pasem jo praviloma dosežejo prej kot večje. Takrat pa še niso telesno dozorele, saj ponavadi dosežejo šele dve tretjini telesne teže. Pripuščanje se zato priporoča pri manjših pasmah šele pri letu in pol, pri večjih pasmah pa pri dopolnjenih dveh letih.

Spolni ciklus psičke

Psičke se ponavadi gonijo dvakrat na leto (spomladi in jeseni).

Pojatev pri psički

Začetek pojatve opazite zaradi otečene vagine in gostega temno rdečega izcedka iz nožnice. Pojatveni izcedek ni isto kakor menstrualna krvavitev pri ženski! V tej fazi psička še ne pušča k sebi samčkov, ki jih privabljajo vonjave nožničnih izcedkov. To lahko traja približno 9 dni.

Nato se prične izcedek bistriti, postane svetlo rdeč do pšenično rumenkast, bolj voden in pojema. Tukaj je potrebna pazljivost, saj je nastopila prava gonitev. Psička kaže znake pripravljenosti na paritev, dvigne rep na stran in usloči hrbet. To lahko traja približno 9 dni.

Veterinar lahko ugotovi primerne dneve za parjenje psičke.

Trajanje brejosti pri psički

Brejost pri psički traja približno v povprečju 63 dni (59-66 dni).

MAČKA

Mačka spolno dozori pri starosti 6- 9 mesecev.

Spolni ciklus mačke

Mačka ima več ciklusov na leto (tri do štiri). Njihovo ploditveno sezono uravnava dolžina svetlobe.

Pojatev pri mački

V začetku gonitve, ki traja dan do dva mačka privablja samčke z oglašanjem, valjanjem po tleh, a jih še odbija. Nato to oglašanje postane izrazitejše, postavlja se v položaj za parjenje z navzdol usločenim hrbtom in privzdignjenim zadkom ter se drgne ob predmete. Pogosto ima zmanjšan apetit. Gonitev lahko traja 3 do 7 dni, lahko tudi dlje, če ni prišlo do oploditve. Pri mačkah spolni akt sproži ovulacijo. Če je mačka breja in skoti mladičke, se lahko prične goniti že po 8-10 tednih, če pa izgubi mladičke pa že pri 2-3 tednih.

Trajanje brejosti pri mački

Brejost pri mački traja približno 58 dni (56-62 dni).



Prijava