Preventivna proti notranjim zajedavcem

Notranji paraziti ali zajedavci so višji organizmi, ki živijo v telesu drugih živali (psov, mačk, ljudi). Znižujejo odpornost gostiteljev, lahko pa so odgovorni tudi za huda obolenja.

Nekateri paraziti so lahko nevarni tudi ljudem, še posebej majhnim otrokom, zato je njihovo zatiranje pomembno tudi iz vidika zdravja ljudi.

Živali imajo lahko notranje zajedavce, četudi teh ne opazimo. Zajedavci so pogosti pri mladih in starih živalih, še posebej pri živalih, ki imajo stik z zunanjim prostorom.

Mladiči se infestirajo ("okužijo") z notranjimi paraziti (glistami) že od mame, zato moramo pri njih začeti z zatiranjem glist že pri starosti treh tednov.

Najpogostejši notranji paraziti pri pseh in mačkah so različne vrste glist, trakulj in praživali. Med notranje parazite štejemo tudi srčno glisto (dirofilarijo), ki je v celinski Sloveniji sicer ni, je pa prisotna ob Jadranski obali. Parazit povzroča huda srčna obolenja živali, zato se tudi o njej posvetujte z vašim veterinarjem.

Pogosto lastniki med notranjimi zajedavci ne ločijo pravilno ali jih ne opazijo. Edina zanesljiva metoda dokazovanja in ločevanja notranjih parazitov je laboratorijska preiskava blata in krvi, ki jo opravljajo veterinarji.

Pravilno zatiranje notranjih parazitov ni tako enostavno, kot se ljudem velikokrat zdi, zato priporočamo posvet v veterinarski ambulanti in upoštvanje navodil.

Preventivno zatiranje notranjih zajedavcev

Praviloma preventivno zatiramo notranje zajedavce pri vseh živalih.

Pri mladičih začnemo zatiranje pri starosti treh tednov in zatiranje ponavljamo vsaka dva tedna do starosti treh mesecev! Živalim starejšim od treh mesecev notranje parazite zatiramo vsake tri mesece ne glede na starost.

Preventivno zatiranje opravi veterinar v ambulanti, lahko pa ga opravite sami. Pred zatiranjem se oglasite pri veterinarju, ki bo izdal pravilna zdravila in navodila za njihovo uporabo.

V primeru, da ima vaša žival veliko notranjih zajedavcev, je nujno potrebno zdravljenje.


Prijava