Preventiva proti zunanjim zajedavcem

Zunanji paraziti ali zajedavci so členonožci, ki živijo na ali v koži ali kožnih strukurah (npr. v ušesih, dlaki, dlačnih mešičkih). S svojim delovanjem poškodujejo te strukture ali pijejo kri.

Zunanji paraziti se ne nahajajo le na živalih. Zelo veliko jih je v okolju (trava, preproga, pasja koča), kjer se razmnožujejo. To pomeni, da enkratno zatiranje zunanjih parazitov ni dovolj, saj se naša žival lahko infestira ("okuži") z njimi ob vsakem sprehodu po okolici in z vsakim stikom z drugo živaljo.

Najpogostejši zunanji paraziti v Sloveniji so klopi in bolhe, pri mucah pa poleg njih še ušesne garje.

Normalni prebivalci kože postanejo problematični šele pri imunsko oslabljenih in kronično obolelih živalih, če se prekomerno namnožijo in poškodujejo dlačne mešičke ter povzročijo izpadanje dlake. Tak je na primer Demodex med garjavci, ki zahteva dolgotrajno zdravljenje.

Redkejši, vseeno pogosti zunanji paraziti so ostali garjavci, uši, rdeči pajki ipd.

Klopi in bolhe so paraziti, ki pijejo kri, njihovo veliko število lahko povzroča slabokrvnost živali v skrajnih primerih celo smrt. Ob sesanju krvi v organizem izločajo svojo slino, ki lahko povzroča alergije, poleg tega pa so prenašalci parazitov in bolezni (npr. borelioze, erlihioze, babezioze itd.).

Preprečevanje in zatiranje zunanjih parazitov

Preprečevanje in zatiranje zunanjih parazitov opravljamo z različnimi preparati (kožni polivi, spreji, ovratnice, pudri, šamponi). Trenutno najbolj uporabni so kožni polivi, ki imajo širok spekter delovanja.

V primeru bolh ne smemo pozabiti, da večina bolh živi v okolici, od koder jih moramo odstraniti. Priporočamo redno čiščenje, sesanje s parnim ali vodnim sesalcem in uporabo posebnih preparatov za uničenje razvojnih oblik bolh.

Zunanje parazite večinoma zatirate lastniki sami. Pred tem se posvetujte v veterinarski ambulanti, kjer vam bomo svetovali pri pravilni izbiri sredstev.

V naši trgovini so vam na voljo kakovostni in varni preparati za zatiranje zunanjih zajedavcev.


Prijava