Zdravljenje zob in ustne votline

V primeru, da ima vaš ljubljenček težave z zobmi ali ustno votlino (preberite si preventivo), je potreben takojšen obisk veterinarja. Težave z zobmi ali v ustni votlini so namreč - kot pri ljudeh - lahko povezane s sistemskimi obolenji (srca, ledvic, jeter, gibal, ...).

Veterinar bo po kliničnem pregledu in pregledu ustne votline psa ali mačka lastniku svetoval posege, ki so zanj potrebni. Pogosto je potreben natančen stomatološki pregled, ki pa je vedno izvedljiv samo v splošni anesteziji. Zaradi že omenjenih sistemskih učinkov parodontalne bolezni je pred takšnim posegom ponavadi potrebno narediti še preanestetični pregled krvi, da izključimo obolenja ledvic, ki pogosto lahko povzročajo še dodatne probleme v ustni votlini ter se prepričamo da pacient nima drugih zdravstvenih težav.

Ultrazvočno odstranjevanje zobnih oblog

Ultrazvočno odstranjevanje zobnega kamna spada med preventivne in hkrati kurativne posege. Izvaja se v splošni anesteziji. Velike naslage zobnega kamna lahko najprej odstranimo s kleščami, preostanek zobnega kamna in mehkih oblog pa odstranimo z UZ luščilcem in posebnimi inštrumenti nad ter izpod dlesni. Na koncu zobe spoliramo, zobna površina tako postane gladka in s tem upočasnimo nalaganje mehkih zobnih oblog in kasnejšo kalcifikacijo le-teh.

Kdaj je potrebno izdreti zob? 

  1. napredovana parodontalana bolezen in majavi zobje
  2. zaostalo mlečno zobovje
  3. zlom zobne krone z izpostavljeno zobno pulpo, če se lastnik ne odloči za endodontski poseg
  4. zlom zobne korenine
  5. nepravilni vgrizi pri katerih zobje poškodujejo tkiva v ustni votlini
  6. nadštevilčni zobje

Prijava