Preventiva zob in ustne votline

Ne pozabite na nego zobovja vašega psa ali mačke.

Način prehranjevanja in uporaba zobovja udomačenih živali sta se zelo spremenila. Sedaj naši ljubljenčki jedo kuhano ali industrijsko pripravljeno hrano, ki nikakor ni primerljivaz njihovo prvenstveno prehrano. Pri omenjeni prehrani žival ne žveči dovolj, zaradi česar se zobje ne čistijo sami.

Znaki obolenja ustne votline

 1. boleči zobje in dlesni, občutljivost na dotik v področju gobčka, žival se boji odpreti ali zapreti gobček
 2. neprijeten zadah iz gobčka
 3. težave pri hranjenju, kot so nezmožnost jemanja hrane, grizenja in požiranja, čeprav ima ohranjen apetit
 4. nekatere živali se zaradi bolečine ob ugrizu v hrano le-te ustrašijo
 5. zmanjšan apetit
 6. slinjenje
 7. obarvanost zob, ki je posledica nalaganja mehkih zobnih oblog, ki se s časom spremene v zobni kamen
 8. krvavitve in drugi izcedki iz ust ali nosu
 9. krvavitve iz dlesni, odstopanje obzobnega tkiva, nastanek žepkov ob zobeh
 10. majavi zobje in izpadanje zob
 11. otekline v področju čeljusti in podočmi ter spremembe v obliki čeljusti
 12. škripanje z zobmi

Kdo je najbolj dovzeten za obolenja zob in obzobnih tkiv

Tem težavam so najbolj podvržene manjše pasme psov in živali, ki imajo npr. nepravilen ugriz in prekoštevilčne zobe.

Najpogostejši vzrok za nalaganje zobnih oblog pri psih in mačkah je mehka, lepljiva hrana, ki se resnično dobesedno prilepi na zobe. Ta proces lahko upočasnimo z zobno higieno ali hrano in priboljški, ki vsebujejo sestavine za čiščenje zob.

Če oblog ne odstranjujemo, se pojavijo obolenja zob in obzobnih tkiv.

Povezava med boleznimi zob in obzobnih tkiv s sistemskimi obolenji

Zapomniti si velja, da tudi pri živalih obstaja povezava med parodontalno boleznijo in sistemskimi obolenji (srce, ledvica, jetra, gibala itd.), kakor pri človeku.

Problem nastopi zaradi kopičenja mehkih zobnih oblog, ki kmalu kalcificirajo in se spremenijo v čvrst zobni kamen. Tu se zadržujejo številne bakterije, ki povzročajo vnetje dlesni, odmik dlesni, nastanek obzobnih žepkov, majavost zobnih korenin in na koncu izpadanje zob.

Dlesni so močno prekrvavljene, bakterije iz vnetih dlesni se hitro prično širiti po krvi v notranje organe, kjer povzročajo bolezni. Zelo pogosto pride do vnetja srčnih zaklopk in posledičnega popuščanja srca pri manjših pasmah s parodontalno boleznijo.

Preventiva - zelo pomembna

Kaj lahko lastnik naredi sam, da ne bi prišlo do težav z zobmi.

 1. Prva in zelo pomembna stvar je pregled zobovja pri veterinarju, neglede na to ali govorimo o mladičku, odrasli živali ali starostniku.
 2. Zelo pomembno je že mladička navajati na dvigovanje ustnic, odpiranje in zapiranje gobčka, pregledovanje zob, čiščenje zobkov najprej s prstom ovitim v gazo, nato pa s ščetko za zobno higieno. To zahteva veliko časa in potrpljenja, a verjemite, obrodilo bo sadove. Čudovito je sprejeti v ambulanto starejšega psa ali mačko, ki nima neprijetnega zadaha iz gobčka in ni vidnih sledov tvorbe zobnega kamna. Lastnik pa nam s ponosom pove, da pridno čistita zobe. Za toaleto zobovja uporabljamo posebno oblikovane zobne ščetke in zobne paste za pse in mačke. Nikar ne uporabljajte človeške zobne paste, ker vsebujejo sestavine, ki jih žival ne sme požreti. Če vašega ljubljenčka niste mogli navaditi na umivanje zob, obstajajo tudi geli in tabletke, ki pomagajo pri zmanjšanju nalaganja zobnega plaka.
 3. Na tržišču je veliko diet, ki imajo sestavine, katere preprečujejo dodatno nalaganje mehkih zobnih oblog. Vedeti pa moramo, da le-te vsekakor ne odstranijo že obstoječega zobnega kamna. Priporočljivi so tudi dodatki v obliki žvečljivih kosti, kož, briketkov, ki ne razpadejo takoj, žival jih mora žvečiti in tako si odstranjuje mehke zobne obloge.

V okviru preventive je pomembno ultrazvočno odstranjevanje zobnih oblog.


Prijava