PE CELJE: +386 3 490 3193

PE KONJICE: +386 82 010 569

Veterinarska bolnica za male živali

Mikrosporija

Mikrosporija pri mačkah

Mikrosporija je glivično obolenje kože mačk, psov in ljudi. Ne gre za zelo nevarno bolezen, saj prizadene samo kožo in dlako, lahko mine celo sama od sebe, je ozdravljiva, vendar pa je pod drobnogledom zaradi možnega prenosa bolezni na ljudi. Izpostavljeni so predvsem otroci in ljudje s slabšim imunskim sistemom.

Povzroča jo glivica Microsporum canis. Druge glivice s katerimi se srečujemo so Trichophyton mentagrophytes, ki ga prenašajo glodavci in Microsporum gypseum, ki se nahaja v zemlji.

Mikrosporija je nalezljiva bolezen, ki se prenaša s kontaktom z obolelo živaljo, človekom, možen pa je tudi prenos iz okolja. Spore lahko npr. na ležišču preživijo tudi dve leti ali več. Muce so lahko tudi prenašalke, čeprav ne kažejo kliničnih znakov bolezni. Pogosteje zbolijo mladički in živali s slabšim imunskim odzivom. Glede na to, da spore preživijo toliko časa v okolici se naša kosmatinka lahko okuži vsepovsod, kjer se gibljejo muce in psi. Velik problem predstavlja mikrosporija zavetiščem, kjer se pogosto srečujejo s to boleznijo, ker pri njih najdejo zavetje bolane, zavržene in prestrašene živali, ki predstavljajo rizično skupino za obolenje.

Klasičen znak bolezni je okrogel predel kože brez dlake. Kožo pokrivajo luske ali kraste. Brezdlačna mesta, poškodovane dlake ali vnetja kože se pojavljajo okoli oči, po ušesih, nosu, tačkah, repu, krempljih, lahko pa bolezen zajame celo telo.

Mikrosporija spominja tudi na druga obolenja, zato je težko postaviti zanesljivo diagnozo samo s pregledom. Osnovna metoda je osvetljevanje kožuščka z Woodovo svetilko. Gre za posebno lučko, ki seva ultra vijolično svetlobo, pod katero nekaj vrst povzročiteljev mikrosporije odseva fluorescentno barvo, druge pa ne. Tako, da je ta enostavna metoda žal samo približno 50% zanesljiva. Za postavitev natančne diagnoze je potrebno odvzeti vzorec dlake z roba spremembe ali prečesati cel kožuh ter vzorec poslati v laboratorij, da izolirajo povzročiteja. To traja nekaj časa, a rezultat je zanesljiv.

Pri sicer zdravih mačkah z manjšimi spremembami na dlaki in koži lahko okužba izgine sama od sebe, vendar šele po več mesecih. Ker je bolezen zoonoza, muca klicenosec in okužuje okolico, se priporoča zdravljenje. Lokalno s kopanjem ali mazanjem se zdravi samo posamezne manjše spremembe na koži. Ob resnejši obliki mikrosporije pa se svetuje sistemska terapija s tabletami ali drugimi oblikami zdravil. Terapija traja več tednov do negativne preiskave na mikrosporijo. Pomembno je, da oboleli živali nudimo kakovostno hrano in redno odpravljamo zunanje in notranje parazite. Potrebno je razkuževati tudi prostor, kjer se je muca gibala, pripomočke za nego, ležišče in mačje stranišče. Pri manipuliranju z obolelo mačko, čiščenju ter razkuževanju je priporočljiva uporaba zaščitnih rokavic.

Mikrosporija je bolezen pri kateri ima preprečevanje bolezni velik pomen. Če že imamo doma mačko moramo biti vedno, ko dobimo novega hišnega ljubljenčka pozorni na možen prenos bolezni. Ob pojavu kakršnih koli brezdlačnih mest obiščite veterinarja in upoštevajte njegova navodila.

Rada bi še enkrat poudarila, da ne gre za nevarno bolezen. Mikrosporija je ozdravljiva tako pri živali kot pri človeku. Potrebno je imeti le potrpežljivost in vztrajnost pri zdravljenju in ljubezen do obolele živali.

 

Viktorija Lončar, dr.vet.med.