PE CELJE: +386 3 490 3193

PE KONJICE: +386 82 010 569

Veterinarska bolnica za male živali

Izpadanje dlake

Izpadanje dlake

Koža in dlaka našega štirinožnega prijatelja sta nedvomno ogledalo njegovega zdravja in sta zelo pomembni, saj ščitita telo in pomagata pri uravnavanju telesne temperature. Rast in izgubljanje dlake sta povezani s prilagajanjem zunanji temperaturi. Psi in mačke imajo tako imenovano fiziološko menjavo dlake, ki je pri nekaterih bolj izrazita, pri drugih manj.

Značilni obdobji izpadanja dlake sta med marcem in majem, ko daljše, zimske krovne dlake in goste zimske podlanke kosmatinci ne potrebujejo več in med septembrom in novembrom, ko kratko krovno poletno dlako zamenja dolg, bogat kožuh in zraste nova podlanka. Pozimi lahko vsa krovna dlaka in pol podlanke miruje in ne izpada. Pri vse večjem številu živali, ki živijo v ogrevanih prostorih in stanovanjih z enakomerno sobno temperaturo, je naravno zaporedje obdobij rasti in izpadnja dlake pogosto porušeno, zato pri njih izpada dlaka enakomerno skozi vse leto. Pozimi nimajo tako dolgega in gostega kožuha, kot tisti, ki živijo na prostem. Pri samičkah pred začetkom gonitve in po porodu je povečano izpadanje dlake normalen fiziološki proces.

Če se pojavi močno izpadanje dlake, brezdlačna mesta na koži, srbež, suha, krhka, mastna dlaka, ki je brez leska svetujemo, da poiščete pomoč veterinarja. Težave z dlako pogosto povzročajo nepravilna, neuravnotežena prehrana, presnovne bolezni (npr. sladkorna bolezen), organska obolenja ledvic, jeter, prebavil, hormonalne motnje (npr.pomanjkanje ščitničnih hormonov), alergije, stres, vnetja kože, glivice, notranji in zunanji paraziti itd. Moški spolni hormoni spodbujajo naraščanje gostote dlake, ženski spolni hormoni pa zavirajo.

Prekomerno izpadanje dlake je pri mačkah pogosto posledica prekomernega negovanja kožuha z lizanjem. Mačke imajo hrapav jezik, s katerim si pri pretiranem lizanju zlomijo dlako. Vzrok za to so lahko stresne situacije, zdolgočasenost, srbež zaradi različnih vzrokov ali zunanji paraziti. Pogosto skrbniki sploh ne opazijo, da se njihova mačka neguje bolj agresivno in pogosteje kot sicer. Veterinar bo pri pregledu kože in dlake ugotovil ali gre res za pretirano izpadanje dlake in kaj je vzrok le-tega. S primerno terapijo, kakovostno hrano in dodajanjem določenih pripravkov za boljšo kožo in dlako bo imel vaš kosmatinček zopet bleščeč kožušček.

Redna in pravilna nega pripomore k skrbi za zdravo kožo in dlako. S kopanjem ne smete pretiravati, ker s šamponom kožo razmastimo, jo naredimo bolj bazično in zmanjšamo njeno obrambno sposobnost. Uporabljajte res kakovostne šampone. Prav je, da psa ali mucka redno češete, saj poleg odstranjevanja mrtve dlake in umazanije, kožo zmasirate in s tem spodbudite krvni obtok. Med česanjem redno pregledujte kožo, bodite pozorni na poškodbe, zajedavce, poleg tega pa boste imeli s svojim ljubljenčkom tudi prijetno druženje in socialni stik.

 

Viktorija Lončar, dr.vet.med.