PE CELJE: +386 3 490 3193

PE KONJICE: +386 82 010 569

Veterinarska bolnica za male živali

Klopi in bolezni

Klopi in bolezni

Spomladi, ko se temperature dvigujejo, se aktivnost klopov v naravi zelo poveča. So zelo nezaželjeni paraziti, ker prenašajo številna resna obolenja, npr. boreliozo, erlihiozo in babeziozo. Za okužbo z eno ali več izmed naštetih bolezni je dovolj že en sam prisesan, okužen klop. Okužba z njimi ima lahko za posledico akutne in kronične bolezni z različnimi neznačilnimi kliničnimi znaki. Te bolezni je ponavadi težko zdraviti, v nekaterih primerih lahko celo ogrožajo življenje, ali ostanejo doživljenjski problem. Zelo velika količina prisesanih klopov naenkrat, skozi daljše obdobje, pa lahko pri živali povzroči slabokrvnost in tudi pogin.

Povzročitelj borelioze je bakterija Borrelia burgdorferi. Pravimo ji velik imitator, ker bolezen nima značilnih kliničnih znakov in lahko prizadene več organov. Znaki bolezni se lahko pojavijo nekaj dni do nekaj mesecev po okužbi. Večina živali ne kaže očitnih znakov bolezni tako, da je dostikrat prikrita in nezdravljena. Bolezen je mogoče pozdraviti ob pravočasnem odkritju, če pa preide nezdravljena v kronično obliko, lahko povzroča probleme tekom celega življenja. Najpogostejši znak je šepanje na eni ali večih tačkah, ki lahko mine samo od sebe, ostali možni znaki so povišana telesna temperatura, neješčnost, povečane bezgavke, neživahnost, nevrološke težave, lahko tudi težave z očmi, ledvicami, jetri, srcem in kožo. Znaki lahko pojenjajo in se ponovno pojavljajo.

Erlihiozo povzroča Anaplasma phagocytophillum, ki prizadene bele krvničke. Znaki obolenja lahko nastopijo 8- 20 dni po piku in so: povišana temperatura, neješčnost, povečane bezgavke, utrujenost, apatičnost, hujšanje, povečana nagnjenost h krvavitvam, spremembe na očeh, izcedek iz oči in nosu, živčna odstopanja, šepanja, okorna hoja, bolečine, lahko tudi kašelj in težave z dihanjem. Tudi pri tem obolenju prvi znaki pogosto niso očitni in zaradi poznega zdravljenja pogosto preide v kronično obliko.

Babeziozo povzroča protozoj Babesia canis, ki prizadene rdeče krvničke, kot povzročitelj malarije pri ljudeh. Prve znake bolezni lahko opazimo 2 do 5 dni po okužbi. Bolezenski znaki so povišana telesna temperatura, utrujenost, neješčnost, blede ali rumene sluznice ter temno rdeč do rjav urin. Žival lahko prizadane tako huda slabokrvnost, da je potrebna tudi transfuzija krvi. Bolezen se lahko v hudih primerih konča s poginom.

Če se vaš kuža začne čudno obnašati, je manj aktiven, depresiven, če izgubi tek, se hitro utruja, ima vročino, povečane bezgavke, se vsekakor odločite za obisk pri veterinarju. Zgodnja diagnoza namreč omogoča  pravočasno zdravljenje in hitro okrevanje. Pri poznem zdravljenje pa pogosto pride do razvoja kroničnih oblik bolezni. Zelo priporočljivo je, da živali redno po vsakem sprehodu pregledujete in odstranjujete klope, brez stiskanja zadka (stiskanje bo povzročilo prehod njihove želodčne vsebine v kri, in s tem okužbo). Klopa odstranite takoj, ko ga opazite, s tem je manjša  verjetnost, da bo prišlo do prenosa bolezni. Povzročitelj borelioze potrebuje okoli 24 ur, da preide iz klopovega črevesja v njegove slinske žleze. Pomembno je, da klopa ne mažete z oljem ali alkoholom, saj ob tem klop začne sproščati povzročitelje v kri živali. Priporočamo, da klope odstranjujete s pomočjo učinkovitih pripomočkov za odstranjevanje klopov. Mesto ugriza nato razkužite, klopa pa uničite. Na voljo so številni preparati v obliki ampul, pršil, ovratnic, ki zmanjšajo invazije s temi paraziti, vendar pa nobeno sredstvo ne nudi stoodstotne zaščite pred temi vedno bolj odpornimi paraziti.

Viktorija Lončar, dr.vet.med.