PE CELJE: +386 3 490 3193

PE KONJICE: +386 82 010 569

Veterinarska bolnica za male živali

Minilo je leto

Minilo je leto

Ta teden mineva eno leto od kar smo v Zvitorepki pregledali prvega pacienta. Tako hitro je minilo, pa vseeno se je odvilo toliko zgodb, veselih in malo manj veselih. Ob tej priliki bi se radi zahvalili vsem strankam, ki so nam svojo živalco zaupali v veterinarsko oskrbo.

V letu dni se je nabralo tudi nekaj novosti: digitalni rentgenski aparat, nova sodelavka in receptorka Alenka Druks, prostovoljka veterinarka Ana Velikanje in druge. Razširili smo ponudbo v trgovini, uvedli sodelovanje s specialisti na določenih področjih in začeli pisati nasvete na teh straneh Novega tednika. Menimo, da je prvo leto minilo uspešno, sedaj pa si želimo z vami doseči še več. Želimo namreč, da bo vse več veselih zgodb in da bodo posamezne žalostne samo tiste, ki jih neizogibno prinese mati narava na krilih časa.

Kaj s tem mislimo? Žalostijo nas namreč primeri, ki so se razpletli navkljub skrbni veterinarski oskrbi drugače kot bi si želeli. Narava razvoja določenih bolezni je zahrbtna in ko se pokaže z znaki, ki jih lastnik zazna in pripelje živalco v ambulanto, je lahko zanjo žal že prepozno. V izogib temu ljudje hodimo k zdravniku na nekaj let, da s preventivnimi pregledi preprečimo, oziroma pravočasno zdravimo takšne bolezni (npr. rak mlečne žleze, kronična odpoved ledvic, srčna obolenja idr.). Zato želimo lastnike živali podučiti o pomembnosti preventivnih pregledov in posegov.

Pri prevetivnem pregledu sicer na videz zdravo žival natančno pregledamo, ji vzamemo kri, da se prepričamo o pravilnem delovanju notranjih organov, zmerimo srčni tlak, poslušamo srce in pljuča, naredimo pregled trebušne votline z ultrazvokom… Namen je seveda odkriti bolezni, ki se še ne kažejo z navzven vidnimi znaki.

Preventivni posegi so tisti posegi, ki preprečujejo nastanek določenih obolenj. Pravočasna sterilizacija prepreči nastanek raka na mlečni žlezi, gnojna vnetja maternice, navidezne brejosti in neželjene brejosti, kastracija pa probleme s prostato, agresijo, markiranje, pretepanje in potepanje. Zobna higiena ni pomembna le za ljudi, tudi živali trpijo zaradi nalaganja zobnega kamna, vnetja dlesni in izpadanja zob. Bakterije iz oblog prehajajo v kri in lahko resno poškodujejo organe, kot so srce, pljuča, ledvica, jetra in sklepne vezi. Zato ultrazvočno odstranjevanje mehkih in trdnih zobnih oblog spada med preventivne posege, v kolikor še niso prizadeta obzobna tkiva.

Najosnovnejše preventivno dejanje pa je cepljenje živali proti nalezljivim boleznim neglede na starost. Tisti, ki meni, da to ni tako pomembno še ni videl živalice umirati za kakšno od bolezni, ki bi se dala preprečiti z enostavnim cepljenjem.

Želimo, da bi bila naša skupna skrb v veliki meri posvečena preventivni oskrbi psov in mačk, da jim lahko skupaj zagotovimo dobro počutje in kvalitetno življenje.

Rok Krajnik, dr.vet.med.