PE CELJE: +386 3 490 3193

PE KONJICE: +386 82 010 569

Veterinarska bolnica za male živali

Pregledi zob

Mesec zdravega nasmeha – zdravje zob vašega psa

Marec je “Mesec zdravega nasmeha”, akcije preventivnih pregledov zob vašega kužka, ki jih sponzorira znano podjetje. Na vsaki veterinarski ambulanti, ki se je pridružila tej akciji, bo opravljeno do 100 preventivnih pregledov zob, ki bodo za lastnika brezplačni. Zaradi pomembnosti ustne higiene smo se tej akciji pridružili tudi v Zvitorepki, veterinarski ambulanti za male živali. Zdravo zobovje je za zdravje vašega kosmatinca zelo pomembno, vendar ne le zaradi slabega zadaha in izpadanja zob. Slaba ustna higiena ima lahko namreč za posledico huda obolenja organov ( jeter, kronična odpoved ledvic ali srca).

Trditev prejšnjega stavka se zdi pretirana, saj marsikdo ne vidi povezave med zobnim kamnom in recimo popuščanjem srca. Mehke zobne obloge namreč vsebujejo veliko škodljivih (patogenih) bakterij. Te obloge s časom “okamenijo” (kalcificirajo) in nastane zobni kamen, na katerega se dodatno nalagajo mehke obloge, ki zopet “okamenijo”… Tako zobni kamen raste, pritiskati začne na dlesni, ki se vnamejo in se začno umikati. Ko se dlesen umika, se izpostavi zobna korenina in začne se raztapljati kost, ki drži korenino, zob postan majav, boleč in lahko izpade. Temu pravimo paradontalna bolezen. Pri vnetju aktivno delujejo tudi bakterije iz mehkih oblog, ki preko poškodovanih, vnetih dlesni prehajajo v kri in se po njej širijo po telesu. Bakterije se nato naselijo v jetrih, ledvicah, sklepnih vezeh, srčnih zaklopkah… Tam povzročajo vnetja, ki lahko vodijo celo do popuščanj in odpovedi omenjenih organov.

Kaj torej lahko storimo v tem pogledu za zdravje svojega ljubljenčka? Pri mladi živali, ki zobnega kamna še nima, se nemudoma lotimo čiščenja mehkih zobnih oblog. Načinov čiščenja in pripomočkov za to je veliko. Najenostavnejša je uporaba različnih priboljškov ali igrač, ki so narejeni tako, da si žival čisti zobe, med tem, ko jih grize. Pogosto to ni dovolj. Tako kot pri ljudeh je najzanesljivejši način čiščenja zob, ščetkanje z zobno pasto. Za živali se uporabljajo prilagojene ščetke in prilagojene zobne paste. Kuža namreč paste po končanem ščetkanju ne bo izpljunil, ampak jo bo pogoltnil, zato človeške zobne paste niso primerne. Pri izbiri past priporočamo kvalitetne, predvsem takšne, ki vsebujejo encime, ki že sami razgrajujejo mehke zobne obloge.

Živalim z že formiranim zobnim kamnom sami ne moremo pomagati. V tem primeru je potrebno obiskati veterinarja. Tu kamen lahko mehanično odstranimo samo s kleščami (neučinkovito, le kozmetično, ne odstrani se izpod dlesni, zobni kamen se ponovi zelo kmalu) ali kombinirano z aparati za odstranjevanje kamna. Najbolj učinkoviti so ultrazvočni odstranjevalci oblog. A tudi to ni dovolj. Zobe je potrebno po čiščenju natančno spolirati s polirnim inštrumentom, da so zobje čim bolj gladki. Kadar samo odstranimo kamen na zobeh ostanejo mikrokristali kamna, na katerih se takoj začne ponovno nabiranje mekih oblog in kristalizacija le-teh v zobni kamen. Majave, preveč izpostavljene zobe moramo izpuliti. Po odstranitvi zobnega kamna in poliranju zob je potrebno zobno higieno vzdrževati na zgoraj opisan način.

V mesecu marcu torej začnite s spomladanskim čiščenjem, v katerega vključite tudi zobno higieno svojega ljubljenčka. Pri svojem veterinarju poiščite strokovno in popolno storitev, ki vključuje poliranje zob, sami pa nato poskrbite za nadaljno nego ustne votline.