PE CELJE: +386 3 490 3193

PE KONJICE: +386 82 010 569

Veterinarska bolnica za male živali

Prehrana kuncev

Prehrana kuncev

Kunci so rastlinojede živali. Njihova osnovna hrana so seno ali  trava ter sveža zelenjava. Brikete, semenske mešanice in sadje pa priporočamo samo kot dodatek. Seno in vlaknina, ki jo z njim zaužije, pripomore k pravilni prebavi, gibanju in čiščenju sprijetih kepic dlake iz črevesja, s stalnim žvečenjem pa si kunec brusi svoje ves čas rastoče zobke. Če tega ni v njegovi prehrani, lahko nastopijo zastoji prebave, zaprtja in predolgi zobje, ki vodijo v neješčnost in zelo huda bolezenska stanja ter celo smrt. Ob preveč kalorični hrani, zaradi prevelike količine briketov in posladkov, lahko pride do povečane telesne teže ter obolenj povezanih z debelostjo (npr. sladkorna bolezen).

Med primerno zelenjavo sodijo korenje, listi korenja, zelje, listi rdeče pese, listi cvetače, brstični ohrovt, regratovi listi, detelja, zelena paprika, zelena solata, peteršilj, brokoli (listi in stebla), endivja, radič, špinača, listi redkvice, bazilika, meta, listi maline in listi pekoče koprive, ki je za njih naravni antibiotik. Pri uvajanju nove zelenjave se lahko pojavi driska, zato mora biti uvajane postopno z eno vrsto naenkrat. Sadje spada med kalorično hrano, zato ne pretiravajte z njim. Priporoča se sadje, ki ima veliko vlaknine kot so jabolka, breskev, sliva, hruška, melona, papaja, jagode in ananas. Izogibajte se banan in rozin, ker vsebujejo preveč sladkorja. Vsi ostali priboljški naj bodo samo občasno na jedilniku, zgolj kot posladek.

Potrebno je poskrbeti za dnevno svežo vodo. Če ima kunec probleme s tvorbo prekomerne količine kristalov v urinu, ga je potrebno dodatno stimulirati k večjemu pitju vode. V vodo se lahko dodajajo sladki sokovi, ki jih kunec obožuje.

Kunci za nas neprebavljivo vlaknino prebavljajo s pomočjo bakterij v njihovem slepem črevesju. Prebavljene snovi  izločijo kot mehki del svojih iztrebkov, ki jih pojedo. Ta izloček vsebuje visoke koncentracije beljakovin in vitaminov in je za zdravje kunca življenskega pomena. Predebeli kunec ne doseže zadnjega dela telesa in ne zaužije iztrebkov, zato je prikrajšan za pomembna hranila v njegovi prehrani. Zaradi nezmožnosti pobiranja iztrebkov se le-ti prilepijo na zadek (sticky bottom) in dostikrat lastniki zmotno mislijo, da gre za drisko.

Znaki zapore črevesja, ki nastopi zaradi premajhne količine zaužite vlaknine so nenadna izguba apetita, klavrnost, nezainteresiranost, napihnjenost, prenehanje defekacije, škripanje z zobmi zaradi hude bolečine v trebuhu, na koncu lahko pride do šoka in do pogina.

Prehrana kuncev mora biti prilagojena tudi starosti in potrebam. Količina peletirane in semenske hrane naj se z odraščanjem kunca zmanjšuje, saj so potrebe po energiji in beljakovinah pri odraslem in starejšem kuncu manjše kot pri mladičih. Povečuje se potreba po vlakninah, zato ponudite več sena in zelenjave. Pomnite torej, da je kakovostno seno osnova za dobro počutje in zdravje kunca, zato mu mora biti ves čas na razpolago.

Viktorija Lončar, dr.vet.med.