PE CELJE: +386 3 490 3193

PE KONJICE: +386 82 010 569

Veterinarska bolnica za male živali

Prekomerna teža

Prekomerna telesna teža živali

Zelo pogosto vprašanje lastnikov živali je, kako naj vedo, ali je njihova žival predebela. Najbolj objektiven način ocenjevanja je tipanje reber. Živali z zmernim pritiskom zdrsimo čez prsni koš, pod prsti pa moramo začutiti rebra. Če jih ne čutimo, pomeni, da ima naša žival tam preveč maščobe. Obstajajo tudi normativi za telesno maso posameznih pasem.

Kako do debelosti pride? Živali se zredijo zaradi prevelikega vnosa kalorij glede na njihove potrebe. To pomeni, da moramo manj aktivne živali hraniti manj kot bolj aktivne. Na nalaganje maščob vplivata tudi pasma in starost, poleg tega pa je znano, da se kastrirane ali sterilizirane živali raje zredijo. Pri ohranjanju primerne teže je potrebna tudi doslednost in zmernost pri “priboljških”. Ob tem mislim tako na kupljene žvečilke, ki pomagajo pri ustni higieni, hrustljave kekse, kakor tudi na grižljaje naše hrane iz mize. Kalorije iz takšnih “malic” se hitro seštevajo in jih moramo vzeti v obzir pri osnovnem obroku ter tega zmanjšati za primerno količino. Najbolje se je omejiti na enega ali dva posladka na dan.

Katera obolenja so povezana s prekomerno telesno težo? Pri takšnih živalih se pogosteje pojavljajo problemi z gibali, srčna obolenja, težave z dihali in sladkorna bolezen.

Koliko lahko žival poje? Pripravljena hrana za živali (briketi, konzerve) ima okvirne količine navedene na embalaži, koliko (gramov briketov, konzerv) hrane lahko dobi žival na dan glede na težo. Te količine imajo vedno razpon, npr. od 200g do 250g briketov, 1- 11 konzerve, kar pomeni, da damo živalim, ki imajo večje potrebe po hrani (breje, aktivne…) okoli 250 g ali 11 konzerve, manj aktivnim pa 200g ali 1 konzervo. Navedene količine so navadno mišljene za en dan, torej jo moramo razdeliti na toliko obrokov, kolikor jih žival prejme na dan. Obrokov je lahko več (za mladičke celo 5 obrokov na dan), lahko pa je tudi samo eden. Sam sem mnenja, da sta vseeno boljša vsaj 2 obroka, tudi pri živalih, ki bi sicer lahko jedle le enega.

Hrano izberimo svoji živali primerno, upoštevajmo starost (hrana za mladiče, odrasle, starostnike), aktivnost (močna hrana za delovne pse, lahka za manj aktivne…), vrsto in pasmo (hrana za pse ni primerna za mačke, hrana za ogromne pse ni primerna za mini pasme…) in podobno. Pri izbiri pripravljene hrane se raje odločite za bolj kvalitetno hrano, ki je sicer nekoliko dražja, a lahko prepreči marsikatere zdravstvene probleme. Takšna hrana ima več vitaminov in mineralov v pravilnem razmerju in je iz bolj kakovostnih sestavin, kar pomeni, da bodo živali bolj zdrave.

Živali lahko hranimo tudi z doma kuhano hrano, ki pa mora biti skrbno uravnotežena. Ta članek je za razpravo o sestavi in pripravi te hrane veliko prekratek.

Poleg kontroliranega vnosa hrane pa seveda ne smemo pozabiti na gibanje, igro, sprehode in druge aktivnosti, s katerimi psi in mačke izgubljajo kalorije, pridobivajo pa kondicijo ter vzdržljivost.

 

Rok Krajnik,dr.vet.med.