PE CELJE: +386 3 490 3193

PE KONJICE: +386 82 010 569

Veterinarska bolnica za male živali

Srčna glista

Srčna glista

Hura!!  Počitnice so pred vrati. Otroci so že pospravili svoje šolske torbe in verjetno vas že večina načrtuje dopustovanje. Marsikdo od vas bo s seboj vzel tudi svojega ljubljenčka. Pred odhodom pa je potrebno poskrbeti, da bo vaši živalci z vami na dopustu čimbolj prijetno in da bo tudi nazaj prišla zdrava.

Ena izmed nevarnosti, ki pretijo na naše ljubljenčke v južnih krajih, je tudi bolezen srčnih glist ali dirofilarioza. Bolezen se pojavlja na področju obale celotnega sredozemskega morja, tudi na slovenski obali, kjer se je prvič epidemija pojavila leta 1994. Parazit, ki to bolezen povzroča je srčna glista (Dirofilaria immitis) in spada v skupino nitastih valjastih črvov. Vmesni gostitelji so komarji. Komar se okuži z mikrofilarijo, ko se hrani na kužku ali muci. Nadaljni razvoj je odvisen od temperature in v samem komarju se razvijejo 3 stopnje razvojnih oblik. Takšen komar nato piči vašega kužka ali muco in ju okuži. Razvojne oblike ostanejo na področju vboda komarja dva do tri mesece, nato pa vstopijo v krvožilni obtok in potujejo do srca in pljučne arterije. Tam ostanejo in zaključijo svoj razvojni krog do odrasle srčne gliste.  Ko odrasla srčna glista doseže spolni razvoj začne izločati mikrofilarije, ki krožijo po krvi  in čakajo na vbod vmesnega gostitelja.

Klinični znaki se pojavijo mesece po potovanju, so različni in odvisni od števila zajedavcev, velikosti gostitelja (velikosti srca in večjih žil), vrste gostitelja (mačka, pes),.. Obolenje je desetkrat bolj pogosto pri psih kot pri mačkah. Pri nekaterih obolelih živalih znakov ni prisotnih, pri drugih se lahko pojavi utrujanje, kašljanje, hujšanje, neješčnost, bruhanje, slabokrvnost, blede sluznice, nabiranje tekočine v pljučih, trebušni votlini, pohitreno dihanje  zaradi  vnetja pljuč, odpovedovanje srca, ledvic in jeter. Diagnostika bolezni je zelo zahtevna in zajema splošni klinični pregled z odvzemom in pregledom krvi (mikroskopiranje krvnega razmaza, hematologijo, biokemijo), rentgensko slikanje, ultrazvok, elektrokardiogram (EKG) in serološke teste. Zdravljenje bolezni je kombinacija terapije z zdravili in kirurškim posegom pri katerem se odstranijo odrasli zajedavci iz organizma. Izid zdravljenja je odvisen od resnosti kliničnih znakov. Pri hudih kliničnih znakih je smrtnost kar 40-60%.

Srčna glista pa ni nevarna le za naše živalce, ampak lahko okužen komar v redkih primerih prenese zajedavca tudi na nas. Pri posameznikih pride do potovanja razvojnih oblik zajedavca po organizmu. Največkrat se naselijo v pljučih, kjer povzročajo poškodbe pljučnega tkiva v velikosti kovanca, ki se vidijo na rentgenski sliki. Možni so tudi klinični znaki, kot so kašljanje in bolečina v prsih.

Ker je možnost okužbe za naše ljubljenčke pri potovanju v toplejše kraje velika, bolezen dirofilarioza zelo huda, zdravljenje pa zapleteno, je zelo pomembna preventiva same okužbe. Zato moramo predno se odpravimo na pot, poskrbeti poleg vseh ostalih preventivnih ukrepov tudi za primerno zaščitito s sredstvi, ki odganjajo komarje in s sredstvi, ki ubijajo mikrofilarije.  S tem bomo mi in naši veliki ter mali štirinožni prijatelji brezskrbno uživali na počitnicah.

 

Klavdija Ašenberger, dr.vet.med.