PE CELJE: +386 3 490 3193

PE KONJICE: +386 82 010 569

Veterinarska bolnica za male živali

Starost ni bolezen

Starost ni bolezen

Življenjska doba naših štirinožnih spremljevalcev se zelo povečuje. Vzroki tega so skriti v boljših življenjskih razmerah, kakovostni prehrani, genetski zasnovi in velikemu napredku veterinarske medicine ter seveda večji skrbi in odgovornosti lastnikov za zdravje svoje živali. Staranje je čisto naraven proces in ni bolezensko stanje, doleti vsakogar neglede na genetske zasnove in življenjske pogoje.

Sam proces staranja poteka čisto individualno. Pomembna dejavnika sta pasma in velikost. Manjše pasme imajo ponavadi dosti daljšo življenjsko dobo kakor srednje in velike pasme. Z leti se začno zmanjševati sposobnosti delovanja nekaterih organov, pojavijo se različne vedenjske spremembe, poslabšajo se vid, sluh in voh. Živali postanejo manj dejavne, zmanjša se jim zanimanje za novosti in so manj prilagodljive ter bolj dovzetne za stres. Najpogostejše tipične bolezni starejših živali so težave z gibali, bolezni srca, ledvic, jeter, zob in obzobnega tkiva, rakasta obolenja ter hormonalne motnje.

Od nas skrbnikov je odvisno ali bo starost za našo živalco krepostna in vesela ali pa otožna in mučna. Da pa bo naš štirinožec zdrav  starostnik, moramo poskrbeti že takrat, ko je mlad, vitalen in živahen. Mnogi skrbniki ne vedo, da je za starejšega štirinožnega prijatelja potrebna še dodatna skrb, saj bodo s tem upočasnili fiziološke procese staranja. Na starostne procese lahko vplivamo s pravilno izbrano hrano za starejše živali, z zadosti sveže vode, s kakovostnimi prehrambenimi dodatki, z ustreznim gibanjem (več krajših sprehodov), s stimulacijo k igri z njegovimi najljubšimi igračkami in s preprečevanjem stresnih situacij. Priporočljivo je tudi negovanje kožuščka in s tem masiranje, ki pospeši prekrvavitev, redno je potrebno tudi kontrolirati dolžino krempljev in stanje v ustni votlini.

Lastniki sami lahko žal dostikrat spregledajo ali pa si napačno razlagajo prve znake teh obolenj. Naprimer starejša muca, ki ima probleme z gibali, bo pričela urinirati in iztrebljati izven stranišča, ker ji vratca, ki jo udarijo po hrbtu povzročijo bolečino. Lastniki pogostokrat zmotno mislijo, da je postala nečista in inkontinentna. Če ji odstranite vratca ali znižate višino stranišča in ponudite primerno hrano ter poskrbite za ustrezno terapijo, bo zopet hodila redno na potrebo v pesek. Malce napadalno in ne več tako tolerantno vedenje psa, je lahko posledica bolečin zaradi kroničnega vnetja sklepov, težav s hrbtenico ali  pa težav z zobmi. Z ustreznim zdravljenjem se lahko učinkovito izboljša njegovo počutje in razpoloženje. Zaradi takšnih stvari je pri starejših živalih priporočljivo enkrat na leto narediti natančen veterinarski pregled. Po pogovoru in opredelitvi problemov, se opravi pregled delovanja vseh organskih sistemov. Naredi se natančen klinični pregled in pregled krvi, urina ter gibal. Pogosto je potrebno tudi rentgensko slikanje, ultrazvočna preiskava organov in drugo.

Z zgodnjim odkrivanjem obolenj, zdravljenjem in skrbjo za fizično in možgansko kondicijo lahko močno vplivamo na življenjsko dobo našega štirinožnega prijatelja ter mu izboljšamo kakovost življenja.

Viktorija Lončar, dr.vet.med.