PE CELJE: +386 3 490 3193

PE KONJICE: +386 82 010 569

Veterinarska bolnica za male živali

Sterilizacija

Sterilizacija

Vsako leto se zaradi  nekontroliranega parjenja skoti več pasjih in mačjih mladičkov, kot pa se potem za male nebogljene kosmatinčke najde skrbnih lastnikov. Zato bi želeli opozoriti na pomembnost same sterilizacije tako psičk kot muck.

Sterilizacija je rutinski kirurški poseg, s katerim na trajen način preprečimo gonitvene cikluse in neželjene brejosti pri psičkah in muckah. Zdravstveni razlogi zaradi katerih priporočamo zgodnjo sterilizacijo pri psičkah in mucah so preprečitev neželjenih brejosti, vnetij maternice, rakavih tvorb na jajčnikih in maternici ter mlečni žlezi predvsem pri psičkah. Ko govorimo o zgodnji sterilizaciji imamo v mislih starost pred prvo gonitvijo, to je starost približno 6 mesecev. Gonečih se psičk in muck ne steriliziramo. Takrat so žile okoli jajčnikov in maternice dosti bolj razvite in je s tem možnost pooperativnih komplikacij večja. Seveda pa si marsikateri lastnik štirinožnih prijateljic želi imeti legla in se zaveda odgovornosti ob prihajajočem naraščaju. V takšnih primerih lahko pride strerilizacija v poštev šele, ko so mladički že odstavljeni in samostojni. Pri psičkah počakamo na čas anestrusa (najmanjša aktivnost spolnih hormonov), to je približno 2 do 3 mesece po gonitvi oziroma po kotitvi. Pri mucah je ujeti čas med gonitvami včasih zelo težko, ker so zaradi ugodnih življenjskih pogojev in obilice hrane le-te zelo pogoste.

Pojavljajo se vprašanja o tem ali se samičke po sterilizaciji spremenijo. Opažamo, da so psičke še bolj navezane na lastnika, muce pa se raje držijo doma. Pri psičkah se zelo redko pojavi inkontinenca, to je nekontrolirano uhajanje urina, ki pa se lahko kontrolira z zdravili. Po sterilizaciji morajo lastniki paziti na količino hrane, da njihove samičke ne pridobijo preveč na telesni teži. Svetuje se, da jih hranijo s hrano, ki je prilagojena steriliziranim psičkam ali mucam ter, da skrbijo za njihovo fizično kondicijo.

Sam poseg sterilizacije poteka v splošni anesteziji in ponavadi se odstranijo samo jajčniki. Pred operacijo morajo biti samičke tešče vsaj 8 ur, vodo pa naj imajo na razpolago do prihoda v ambulanto. Veterinar opravi natančen klinični pregled in ob sumu na določena odstopanja v zdravstvenem stanju svetuje tudi dodatne preiskave (najpogosteje krvne preiskave, da se preveri delovanje ledvic in jeter). Ob pregledu srca in ožilja se glede na starost pacientke anesteziolog  odloči za ustrezen anestezijski protokol. Ponavadi lastniki počakajo s psičko 15 do 30 minut, da se pomiri po aplikaciji pomirjevala.

Pacientko nato sprejmemo v predkirurško ambulanto, kjer jo pripravimo na operacijo. Psičke dobijo kanilo v žilo na tački za prejem infuzije, anestetikov in zdravil. Psičke intubiramo, ker prejemajo inhalacijsko narkozo. Muce anesteziramo z aplikacijo anestetika v mišico. Operacijsko polje na trebuhu se obrije, očisti in razkuži. Življenjske funkcije nadzorujemo z »monitoring opremo«. Pri sterilizaciji kirurg odpre trebušno steno v dolžini do nekaj centimetrov. Pregleda stanje rodil in če ni sprememb, odstrani samo jajčnike. V kolikor so opazne ciste, morebitni tumorji ali druga patološka dogajanja na maternici se odstranijo jajčniki in maternica skupaj. Kirurg nato zašije trebušno steno in podkožje. Kožo zašije z notranjimi kožnimi šivi, ki se razgradijo ter jih tako ni potrebno kasneje odstranjevati. Operacijska rana se zaščiti s sprejem, ki naredi obliž preko rane.  Po operaciji pacientko namestimo v bolniško kletko v hospital, kjer nadzorujemo njeno prebujanje. Pacientka dobi tudi zaščitni ovratnik, da se prepreči lizanje rane in omogoči hitro celjenje. Ovratnik naj nosi vsaj 5 dni po operaciji.

Lastnik samičko prevzame v oskrbo, ko je dovolj budna in lahko že samostojno hodi.  Zaradi vplivov narkotikov  bo ta dan še malo omotična, bolj zaspana, nekoliko nesigurna pri hoji, lahko se pojavita slinjenje in bruhanje, a vse to hitro mine. Še kakšen dan po posegu je lahko manj  živahna in ješča, kot jo je lastnik vajen. Naše štirinožne prijateljice nas zelo presenetijo s svojim neverjetno hitrim okrevanjem po sterilizaciji.

Viktorija Lončar, dr.vet.med.