PE CELJE: +386 3 490 3193

PE KONJICE: +386 82 010 569

Veterinarska bolnica za male živali

Vnetje sečil pri mačkah

Vnetje sečil pri mačkah

Z izrazom “bolezen spodnjega urinarnega trakta pri mačkah” opisujemo probleme povezane s spodnjimi sečili (mehurjem in sečnico). V to skupino spadajo vnetje mehurja in sečnice, formiranje kristalov in kasneje lahko tudi sečnih kamnov v mehurju ter delna ali popolna zapora sečnice.

Vnetje mehurja se lahko pojavi zaradi bakterijskega vnetja ali pa zaradi tvorbe drobnih kristalčkov v močno koncentriranem urinu, ki dražijo steno mehurja. Najpogostejši sta dve vrsti kristalov. Struvitni kristali so pogostejši in se tvorijo v bolj bazičnem urinu, oxalatni kristali pa v kislem. Tvorba kristalov in vnetja sečil so pogostejša pri kastriranih ali steriliziranih mačkah s prekomerno telesno težo, ki jedo večinoma briketirano hrano in pijejo malo vode. Stres, ki nastane zaradi selitve, pridobitve novega družinskega ali štirinožnega prijatelja ter tekmovanje za hrano lahko predstavljajo večji rizik za nastanek teh bolezni. Ker so mačke zelo čiste živali, jim moramo redno čistiti stranišča, ker tudi zadrževanje urina poveča možnost nastanka obolenj. Pogostost teh obolenj je občutno večja v spomladanskem in jesenskem vlažnem obdobju. Do zapore sečnice pride, ker kristali skupaj s celicami stene mehurja tvorijo pasti podoben čep, ki zapre sečnico. Ker imajo samčki daljšo sečnico, ponavadi pride do zapore pri njih.

Znaki, ki se pojavljajo so uriniranje na spremenjenih mestih izven stranišča, pogostejše uriniranje z manjšo količino urina, uriniranje po kapljicah, napenjanje ob uriniranju, mijavkanje zaradi bolečega uriniranja, krvav urin, nenormalna, spremenjena obarvanost in vonj urina, pogosto umivanje okoli spolovila, pojavijo se lahko tudi spremembe v obnašanju kot so nemir, apatičnost, skrivanje, bruhanje in izguba apetita.

Vaš muc morda ne bo imel vsega naštetega, a če opazite kakršnekoli znake oteženega uriniranja, pojdite z njim takoj k svojemu veterinarju. Kajti, če pride do zapore sečnice, lahko muc v hudih bolečinah tudi pogine, zaradi zastrupitve s sečnino.

Veterinar bo najprej opravil splošni pregled živali in natančno preveril kako poln, boleč in kakšen je na otip mehur. Če gre muc urinirati na primer v kad, je priporočljivo, da prinesete s seboj urin za analizo, ker je včasih zelo težko dobiti vzorec urina, bodisi zaradi bolečine ali zaradi praznega mehurja. Analiza urina je zelo pomembna, saj nam pove, ali gre za bakterijsko vnetje in je potrebna antibiotična terapija, ali pa gre za prisotnost kristalov v urinu in bo potrebno spremeniti hrano. Dieta pomaga pri topljenju kristalov s tem, da znižuje oziroma zvišuje ph urina. Potrebna je redna kontrola urina, ker se ob dolgotrajnih dietah lahko zgodi, da pričnejo zaradi spremembe kislosti ali bazičnosti urina, nastajati druge vrste kristali. Na tržišču so tudi paste, ki se uporabljajo kot dodatek k terapiji. Če je sečnica zaprta in nikakor ne moremo stisniti urina iz mehurja, je potrebno mucka sedirati ali ga dati celo v popolno narkozo. Pred tem je priporočljivo narediti kontrolo krvi, da se oceni stopnja rizičnosti narkoze. Sečnica se prepira in tako se odstrani čep, nato se vstavi kateter in izprazni ter spere mehur. Naredi se analiza urina, da se odkrije vzrok zapore sečnice. Katerer se prišije in ostane nekaj dni v sečnici. Po potrebi dobiva tudi antibiotike in zdravila za zmanjšanje otekline ter pomoč pri delovanju sfinktrov, ko se odstrani kateter.

Največ kar lahko sami naredite za svojega muca je to, da upoštevate navodila veterinarja v zvezi s terapijo in predpisano dieto ter rednimi kontrolami urina. Mucka je potrebno stimulirati k pitju vode, to pa naredite tako, da mu po stanovanju nastavite več posodic z vodo, če rad pije tekočo vodo, mu lahko priskrbite vodno fontano, brikete mu namočite z vodo in, če nima problemov z mlečnim sladkorjem in drisko mu pogosteje ponudite mleko.

 

Viktorija Lončar, dr.vet.med.