PE CELJE: +386 3 490 3193

PE KONJICE: +386 82 010 569

Kirurgija

Kastracije

Psički in mucki se z odraščanjem v puberteti začno značajsko spreminjati. Z razvojem spolnega nagona se začno uveljavljati med nami ter svojimi vrstniki in, ko pride čas gonitev psičk in muck brezglavo odvandrajo za njimi. Pri tem se pojavijo številne težave. Postanejo neješči, tulijo, zavijajo, se potepajo. Marsikateri samček postane tudi žrtev preganjanja, prometnih nesreč, strelnih ran in zastrupitev. Za osvojitev srca izbranke pa se spustijo v krute boje in pri tem staknejo številne nevarne ugrizne rane. V času parjenja se prenašajo tudi številne virusne (mačji aids, mačja levkoza, korona, herpes, kalici, kužni kašelj,..), parazitarne (bolhe, trakulje gliste,..) in bakterijske bolezni. Živali označujejo teritorij, uničujejo okolico in povzročajo težave sosedom in tako lahko krhajo dobe sosedske odnose. Nekontrolirano parjenje pa prispeva k rojstvu več mladičkov, kot jih potem najde topel dom. Zaradi vseh teh razlogov, pa tudi zdravstvenih, se vedno več lastnikov odloči za kastracijo.

Zdravstveni razlogi pri katerih je kastracija preventiva, terapija ali pa del terapije so novotvorbe mod, novotvorbe ob zadnjiku, bolezni prostate in kriptorhizem (modo, ki se med razvojem ni spustilo v mošnjo in je zaostalo nekje pod kožo, v dimeljskem kanalu ali v trebušni votlini).

Postopek operacije

Kastracija je rutinski kirurški poseg pri katerem se odstranijo moda. Čas za kastracijo ni omejen (zdravstveni razlogi), je pa najbolj priporočen okrog starosti 6 mesecev (pred spolno zrelostjo). Pri kasnejši kastraciji lahko delno ostane ohranjeno spolno obnašanje. Pred posegom mora biti žival tešča vsaj osem ur (razen glodavci, ki ne smejo biti tešči), opravi se natančen splošni klinični pregled, priporočajo pa se tudi dodatne krvne in druge preiskave.

Po uvodu v splošno anestezijo se žival obrije, očisti in razkuži na področju reza, naredi se rezna rana, podveže se žile in odstrani moda. Velikost rezne rane je odvisna predvsem od velikosti mod. Pri kuncih, morskih prašičkih in psičkih se rezno rano tudi zašije, pri muckih pa ne. Poskrbi se tudi za antibiotično in protibolečinsko terapijo, rano pa zaščiti s spreji. Živalce se nato namesti v topel hospital, kjer se pod nadzorom prebudijo in počakajo svojega lastnika. V domačo oskrbo po navodilih veterinarja odidejo praviloma že isti dan. Prvi dan ali dva po posegu so še manj živahni in ješči kot drugače. Psičkom, kuncem in morskim prašičkom se namesti tudi zaščitni ovratnik, ki ga morajo nositi vsaj 5 dni.

Možni zapleti

Možni zapleti pri kastraciji so podobni kot pri vsakem kirurškem posegu v splošni narkozi, vendar so zaradi izkušenj osebja, varnih anestezijskih protokolov, zdravil in  kirurških metod, zelo redka.

Večina lastnikov se boji, da se bo njihov ljubljenček po kastraciji spremenil. Vendar večjih značajskih sprememb ni opaziti. Živalce se ponavadi bolj umirijo, se držijo doma, lažje se jih socializira, bolj so vdane lastnikom, zmanjša se tudi agresija do drugih samcev. So pa samčki po kastraciji bolj nagnjeni k debelosti, kar kontroliramo s pravilno prehrano in zadostno telesno aktivnostjo. Kastrirani mački so v redkih primerih lahko bolj dovzetni do vnetja mehurja in problemov pri uriniranju. Pri nekaterih pasmah psov (setri, španjeli, zlati prinašalci) se lahko pojavi tudi izrazitejša rast dlake oz. podlanke.

Napotki lastniku

Priprava na operacijo: Na večer pred posegom samček dobi normalen obrok, če ne poje vsega ostanek odstranimo.  Vsaj 8 ur pred posegom ne sme uživati hrane. Zaradi vpliva narkotikov se lahko pojavi bruhanje, omamljen samček pa lahko izbruhano hrano aspirira (vdihne) v pljuča, kar ima lahko zelo hude, tudi usodne posledice. Zato mora biti zanesljivo tešč. Žival naj ima vodo na voljo do prihoda v ambulanto.

Domača oskrba živali po operaciji: Po operaciji domača oskrba ni zahtevna. Pazimo, da žival rane ne liže, kar najlažje zagotovimo z zaščitnim ovratnikom. Ostala morebitna navodila dobite v naši ambulanti ob odpustu živali. Pooperacijsko terapijo doma potrebuje le izjemoma.

Prepoznavanje možnih zapletov doma: Zapleti po rutinskih operacijah so redki, največkrat pride do lizanja rane in posledic le-tega (vnetje rane, odprtje rane, ki jo je potrebno ponovno zašiti). V izogib tem zapletom priporočamo, da žival nosi ovratnik, ki lizanje preprečuje, vsaj 5 dni po operaciji.

Kontrolni pregled načeloma ni potreben, saj so šivi notranji in se raztopijo sami.

Preberite si tudi

Koža je ogledalo zdravja. To ne velja le za nas, ampak tudi za naše živalice. Ker pa so večinoma kosmate, je pri njih pomembno tudi stanje kožuščka. Vse spremembe na koži niso nujno tudi kožno obolenje. Velikokrat so spremembe na koži odraz bolezni drugih organov (na primer bolezni žlez z notranjim izločanjem, jeter, ledvic, alergij,…).... View Article
Mikrosporija pri mačkah Mikrosporija je glivično obolenje kože mačk, psov in ljudi. Ne gre za zelo nevarno bolezen, saj prizadene samo kožo in dlako, lahko mine celo sama od sebe, je ozdravljiva, vendar pa je pod drobnogledom zaradi možnega prenosa bolezni na ljudi. Izpostavljeni so predvsem otroci in ljudje s slabšim imunskim sistemom. Povzroča jo... View Article
Vnetje ušes Vnetje zunanjega sluhovoda je zelo pogost problem pri hišnih ljubljenčkih. Največkrat lastniki povedo, da njihov kuža ali muca stresa z glavo, se praska po enem ali kar po obeh ušesih, cvili ob dotiku, ima rdeče uhlje ter izcedek neprijetnega vonja. Pri nekaterih gre celo tako daleč, da se živali s praskanjem same poškodujejo,... View Article