PE CELJE: +386 3 490 3193

PE KONJICE: +386 82 010 569

Zdravljenje

Zdravljenje in oskrba poškodb

Različnih vrst in stopenj poškodb je zelo veliko. Katere potrebujejo veterinarsko oskrbo, je težko opisati. Morda se je najbolje ravnati po sebi. Če bi zaradi določene poškodbe zdravnika obiskali sami, je takrat tudi žival pametno peljati k veterinarju.

Pozor na vgrizne in vbodne rane

Opozorili bi radi na kategorijo poškodb, ki pri nastanku ne izgledajo hude, se pa s časom lahko močno poslabšajo in v izrednih primerih pripeljejo celo do smrti. To so predvsem ugrizne rane, globoke vbodne rane, rane v katerih je obtičal tujek. Vse te rane velikokrat ne krvavijo močno, ob nastanku ne povzročajo večjih bolečin in se hitro zaprejo.

A videz vara. Vse te rane so “umazane“, saj je na predmetih, ki so jo povzročile (zob, krempelj, žica, ipd.), veliko umazanije in bakterij, ki se v toplem in vlažnem okolju rane, kjer hranil ne primanjkuje, začno hitro množiti. Ta proces je lahko lastnikom na začetku skrit, velikokrat ga opazijo šele, ko na mestih navidezne zacelitve rane pričnejo nastajati mehke bule (ognojki), ki se večajo, kmalu odpro in iz njih se prične izcejati gnoj. Odmre lahko večja površina kože, ki postane temnejše barve in kmalu odpade. Takrat lastniki opazijo obsežne rane, ki so nastale kot posledica odmrtja podminirane kože. Žival lahko preneha jesti, je klavrna, ima bolečine in povišano telesno temperaturo.

Tako rano je potrebno strokovno oskrbeti (očistiti, odstraniti tujke, jo razkužiti,…), preveriti splošno stanje živali in živali predpisati ustrezno terapijo.

Žal se lahko zgodi, da so za sanacijo obsežnih ran, zaradi odmrtja velikih površih kože, potrebni zahtevnejši rekonstrukcijski operativni posegi, včasih celo amputacija (npr. prsta na tački). Zato ukrepajmo zgodaj!

Preberite si tudi

Koža je ogledalo zdravja. To ne velja le za nas, ampak tudi za naše živalice. Ker pa so večinoma kosmate, je pri njih pomembno tudi stanje kožuščka. Vse spremembe na koži niso nujno tudi kožno obolenje. Velikokrat so spremembe na koži odraz bolezni drugih organov (na primer bolezni žlez z notranjim izločanjem, jeter, ledvic, alergij,…).... View Article
Mikrosporija pri mačkah Mikrosporija je glivično obolenje kože mačk, psov in ljudi. Ne gre za zelo nevarno bolezen, saj prizadene samo kožo in dlako, lahko mine celo sama od sebe, je ozdravljiva, vendar pa je pod drobnogledom zaradi možnega prenosa bolezni na ljudi. Izpostavljeni so predvsem otroci in ljudje s slabšim imunskim sistemom. Povzroča jo... View Article
Vnetje ušes Vnetje zunanjega sluhovoda je zelo pogost problem pri hišnih ljubljenčkih. Največkrat lastniki povedo, da njihov kuža ali muca stresa z glavo, se praska po enem ali kar po obeh ušesih, cvili ob dotiku, ima rdeče uhlje ter izcedek neprijetnega vonja. Pri nekaterih gre celo tako daleč, da se živali s praskanjem same poškodujejo,... View Article