PE CELJE: +386 3 490 3193

PE KONJICE: +386 82 010 569

Preventiva proti zajedavcem

Zajedavci ali paraziti škodujejo zdravju naših živali, nevarni pa so lahko tudi ljudem, saj se določeni prenašajo na človeka.

Preventiva proti zunanjim zajedavcem

Zunanji paraziti ali zajedavci so členonožci, ki živijo na ali v koži ali kožnih strukurah (npr. v ušesih, dlaki, dlačnih mešičkih). S svojim delovanjem poškodujejo te strukture ali pijejo kri.

Zunanji paraziti se ne nahajajo le na živalih. Zelo veliko jih je v okolju (trava, preproga, pasja koča), kjer se razmnožujejo. To pomeni, da enkratno zatiranje zunanjih parazitov ni dovolj, saj se naša žival lahko infestira (“okuži”) z njimi ob vsakem sprehodu po okolici in z vsakim stikom z drugo živaljo.

Najpogostejši zunanji paraziti v Sloveniji so klopi in bolhe, pri mucah pa poleg njih še ušesne garje.

Normalni prebivalci kože postanejo problematični šele pri imunsko oslabljenih in kronično obolelih živalih, če se prekomerno namnožijo in poškodujejo dlačne mešičke ter povzročijo izpadanje dlake. Tak je na primer Demodex med garjavci, ki zahteva dolgotrajno zdravljenje.

Redkejši, vseeno pogosti zunanji paraziti so ostali garjavci, uši, rdeči pajki ipd.

Klopi in bolhe so paraziti, ki pijejo kri, njihovo veliko število lahko povzroča slabokrvnost živali v skrajnih primerih celo smrt. Ob sesanju krvi v organizem izločajo svojo slino, ki lahko povzroča alergije, poleg tega pa so prenašalci parazitov in bolezni (npr. borelioze, erlihioze, babezioze itd.).

Preprečevanje in zatiranje zunanjih parazitov

Preprečevanje in zatiranje zunanjih parazitov opravljamo z različnimi preparati (kožni polivi, spreji, ovratnice, pudri, šamponi). Trenutno najbolj uporabni so kožni polivi, ki imajo širok spekter delovanja.

V primeru bolh ne smemo pozabiti, da večina bolh živi v okolici, od koder jih moramo odstraniti. Priporočamo redno čiščenje, sesanje s parnim ali vodnim sesalcem in uporabo posebnih preparatov za uničenje razvojnih oblik bolh.

Zunanje parazite večinoma zatirate lastniki sami. Pred tem se posvetujte v veterinarski ambulanti, kjer vam bomo svetovali pri pravilni izbiri sredstev.

V naši trgovini so vam na voljo kakovostni in varni preparati za zatiranje zunanjih zajedavcev.

Preventiva proti notranjim zajedavcem

Notranji paraziti ali zajedavci so višji organizmi, ki živijo v telesu drugih živali (psov, mačk, ljudi). Znižujejo odpornost gostiteljev, lahko pa so odgovorni tudi za huda obolenja.

Nekateri paraziti so lahko nevarni tudi ljudem, še posebej majhnim otrokom, zato je njihovo zatiranje pomembno tudi iz vidika zdravja ljudi.

Živali imajo lahko notranje zajedavce, četudi teh ne opazimo. Zajedavci so pogosti pri mladih in starih živalih, še posebej pri živalih, ki imajo stik z zunanjim prostorom.

Mladiči se infestirajo (“okužijo”) z notranjimi paraziti (glistami) že od mame, zato moramo pri njih začeti z zatiranjem glist že pri starosti treh tednov.

Najpogostejši notranji paraziti pri pseh in mačkah so različne vrste glist, trakulj in praživali. Med notranje parazite štejemo tudi srčno glisto (dirofilarijo), ki je v celinski Sloveniji sicer ni, je pa prisotna ob Jadranski obali. Parazit povzroča huda srčna obolenja živali, zato se tudi o njej posvetujte z vašim veterinarjem.

Pogosto lastniki med notranjimi zajedavci ne ločijo pravilno ali jih ne opazijo. Edina zanesljiva metoda dokazovanja in ločevanja notranjih parazitov je laboratorijska preiskava blata in krvi, ki jo opravljajo veterinarji.

Pravilno zatiranje notranjih parazitov ni tako enostavno, kot se ljudem velikokrat zdi, zato priporočamo posvet v veterinarski ambulanti in upoštvanje navodil.

Preventivno zatiranje notranjih zajedavcev

Praviloma preventivno zatiramo notranje zajedavce pri vseh živalih.

Pri mladičih začnemo zatiranje pri starosti treh tednov in zatiranje ponavljamo vsaka dva tedna do starosti treh mesecev! Živalim starejšim od treh mesecev notranje parazite zatiramo vsake tri mesece ne glede na starost.

Preventivno zatiranje opravi veterinar v ambulanti, lahko pa ga opravite sami. Pred zatiranjem se oglasite pri veterinarju, ki bo izdal pravilna zdravila in navodila za njihovo uporabo.

V primeru, da ima vaša žival veliko notranjih zajedavcev, je nujno potrebno zdravljenje.

Preberite si tudi

Koža je ogledalo zdravja. To ne velja le za nas, ampak tudi za naše živalice. Ker pa so večinoma kosmate, je pri njih pomembno tudi stanje kožuščka. Vse spremembe na koži niso nujno tudi kožno obolenje. Velikokrat so spremembe na koži odraz bolezni drugih organov (na primer bolezni žlez z notranjim izločanjem, jeter, ledvic, alergij,…).... View Article
Mikrosporija pri mačkah Mikrosporija je glivično obolenje kože mačk, psov in ljudi. Ne gre za zelo nevarno bolezen, saj prizadene samo kožo in dlako, lahko mine celo sama od sebe, je ozdravljiva, vendar pa je pod drobnogledom zaradi možnega prenosa bolezni na ljudi. Izpostavljeni so predvsem otroci in ljudje s slabšim imunskim sistemom. Povzroča jo... View Article
Vnetje ušes Vnetje zunanjega sluhovoda je zelo pogost problem pri hišnih ljubljenčkih. Največkrat lastniki povedo, da njihov kuža ali muca stresa z glavo, se praska po enem ali kar po obeh ušesih, cvili ob dotiku, ima rdeče uhlje ter izcedek neprijetnega vonja. Pri nekaterih gre celo tako daleč, da se živali s praskanjem same poškodujejo,... View Article