PE CELJE: +386 3 490 3193

PE KONJICE: +386 82 010 569

Reprodukcija in porodništvo

Pomoč pri porodu

 1. Pred porodom se razširja maternični vrat, kar lahko traja od 6-12 ur. Žival je lahko mirna ali pa tudi zelo vznemirjena. Na koncu te faze se pričnejo popadki.
 2. Pri iztiskanju plodu so popadki zelo očitni. Najprej iz rodil priteče temna tekočina, ko se predre prva plodovna ovojnica. Nato je na odprtini sramnice mogoče videti drugo plodovo ovojnico, katero ponavadi pregrize samica in iz nje priteče bistra tekočina.
  Pri psički lahko traja tudi 4 ure, da se skoti prvi mladič. Nato ponavadi sledijo naslednji na 15 minut do 2 uri. Ponavadi porod traja do 6 ur.
  Pri muci traja do 1 uro, da se skoti prvi mladič, naslednji pa sledijo v 10–60 minutah, vmes je lahko tudi večuren premor. Cel porod lahko traja porod tudi od 12-24 ur.
 3. Porodu sledi iztiskanje posteljice, navadno 5–15 minut po porodu vsakega mladiča. Lahko pa se iztisne več posteljic skupaj po rojstvu večih plodov.

Kdaj se lahko porod zaplete?

 1. če samička zboli v pozni fazi brejosti in je zaradi tega izčrpana
 2. če so obstajali problemi pri prejšnji kotitivi
 3. če obstaja predispozicija za probleme pri kotitivi (zlomi kosti maternice, brahiocefalične pasme psov)
 4. če preteče več kot 24 ur po padcu telesne temperature pri psički in nastopu neješčnosti pri mački, pa še vedno ni pričetka poroda
 5. če so že iztekle tekočine iz plodovih ovojnic, plodu pa še ni videti po 2 -3 urah
 6. če traja aktivno iztiskanje brez poroda več kot 1 uro od poroda zadnjega mladička
 7. če je prisotno konstantno napenjanje brez vmesne pavze, plodu pa ni
 8. če ni več popadkov, mi pa vemo, da še niso skoteni vsi mladički
 9. če je samička zelo izčrpana zaradi dolgega poroda
 10. če se pojavijo zagozdeni, preveliki, mrtvi mladički

Če se pojavijo zgoraj opisani problemi, je potrebno čim prej poiskati veterinarsko pomoč. Veterinar se bo na osnovi pregleda odločil za terapijo, umetne popadke ali carski rez.

Preberite si tudi

Koža je ogledalo zdravja. To ne velja le za nas, ampak tudi za naše živalice. Ker pa so večinoma kosmate, je pri njih pomembno tudi stanje kožuščka. Vse spremembe na koži niso nujno tudi kožno obolenje. Velikokrat so spremembe na koži odraz bolezni drugih organov (na primer bolezni žlez z notranjim izločanjem, jeter, ledvic, alergij,…).... View Article
Mikrosporija pri mačkah Mikrosporija je glivično obolenje kože mačk, psov in ljudi. Ne gre za zelo nevarno bolezen, saj prizadene samo kožo in dlako, lahko mine celo sama od sebe, je ozdravljiva, vendar pa je pod drobnogledom zaradi možnega prenosa bolezni na ljudi. Izpostavljeni so predvsem otroci in ljudje s slabšim imunskim sistemom. Povzroča jo... View Article
Vnetje ušes Vnetje zunanjega sluhovoda je zelo pogost problem pri hišnih ljubljenčkih. Največkrat lastniki povedo, da njihov kuža ali muca stresa z glavo, se praska po enem ali kar po obeh ušesih, cvili ob dotiku, ima rdeče uhlje ter izcedek neprijetnega vonja. Pri nekaterih gre celo tako daleč, da se živali s praskanjem same poškodujejo,... View Article