PE CELJE: +386 3 490 3193

PE KONJICE: +386 82 010 569

Kirurgija

Sterelizacija

Sterilizacija je rutinski kirurški poseg pri psičkah in mucah, pri katerem se samici odstranijo jajčniki, po potrebi pa tudi maternica.

Za sterilizacijo se praviloma odločamo, kadar ne želimo, da bi naša samička (še) kdaj imela mladiče. Svetujemo zgodnjo sterilizacijo pred prvo gonitvijo (okoli starosti 6 mesecev), saj s tem zmanjšamo možnost pojava tumorjev mlečne žleze, preprečimo nastanek neželjenih brejosti, navideznih brejosti in gnojnega vnetja maternice.

Neželjene posledice sterilizacije so relativno redke. Pojavi se lahko inkontinenca – nehotno uhajanje urina (pojavlja se predvsem pri starejših psicah, možno je nadzorovanje  z zdravili) ter nagnjenost k prekomerni telesni teži (kar lahko preprečujemo s primerno prehrano in gibanjem).

Naročanje na sterilizacijo je obvezno, zaradi planiranja operacij in minimalnega čakanja ter s tem stresa, tako za pacientko kot za lastnika.

Postopek operacije

Sterilizacije ne opravljamo pri gonečih se samicah!

Ob sprejemu v ambulanto preverimo pacientkino kartoteko, iz katere razberemo zdravstveno zgodovino pacientke. Pacientko pregleda veterinar, saj je temeljit pregled nujen za varno anestezijo. Predlagajo se tudi osnovne krvne preiskave. Lastnika seznanimo z zdravstvenim stanjem pacientke in predvidenim potekom operacije ter ga prosimo za pisno soglasje k operaciji.

Po pregledu pacientka  prejme zdravila za pomiritev in proti bolečinam, kar živali močno olajša stres, povezan s posegom.

Lastnik lahko pacientko spremlja do vstopa v hospitalno ambulanto. V predoperacijsko in operacijsko sobo vstop ni dovoljen, da lahko zagotovimo sterilnost operacijske dvorane

Pacientko nato napotimo v predoperacijsko ambulanto, kjer ji vstavimo kanilo v žilo za prejem infuzije in zdravil, jo z minimalnim stresom anesteziramo, obrijemo, očistimo in razkužimo kirurško polje.

Med operacijo pacientka (psička) prejema inhalacijsko anestezijo (vdihava narkotik s čistim kisikom), življenjske funkcije pa nadzorujemo z “monitoring”  opremo. Muce anesteziramo z aplikacijo zdravil v mišico.

Po operaciji pacientko prestavimo v hospital, kjer jo nadzorujemo do varne prebuditve iz narkoze. Tam ostane praviloma nekaj ur po operaciji.

Lastnik lahko samičko prevzame v oskrbo, ko je dovolj budna, da minejo možni zapleti zaradi vplivov narkotikov in lahko že sama  hodi. Samička bo morda zaradi vpliva narkotikov še malo omotična, zaspana, nekoliko nesigurna pri hoji, lahko se pojavita slinjenje ali bruhanje. Še kakšen dan po posegu je lahko manj živahna in ješča, kot jo je lastnik vajen.

Možni zapleti

Možni zapleti pri sterilizaciji so podobni kot pri vsakem kirurškem posegu v splošni narkozi, vendar so zaradi izkušenj osebja, varnih anestezijskih protokolov, zdravil in  kirurških metod, zelo redka.

Napotki lastniku

Priprava na operacijo: Na večer pred posegom samička dobi normalen obrok, če ne poje vsega ostanek odstranimo.  Vsaj 8 ur pred posegom ne sme uživati hrane. Zaradi vpliva narkotikov se lahko pojavi bruhanje, omamljena samička pa lahko izbruhano hrano aspirira (vdihne) v pljuča, kar ima lahko zelo hude, tudi usodne posledice. Zato mora biti zanesljivo tešča.

Žival naj ima vodo na voljo do prihoda v ambulanto.

Domača oskrba živali po operaciji: Po operaciji domača oskrba ni zahtevna. Pazimo, da žival rane ne liže, kar najlažje zagotovimo z zaščitnim ovratnikom. Ostala morebitna navodila dobite v naši ambulanti ob odpustu živali. Pooperacijsko terapijo doma samička potrebuje le izjemoma.

Prepoznavanje možnih zapletov doma: Zapleti po rutinskih operacijah so redki, največkrat pride do lizanja rane in posledic le-tega (vnetje rane, odprtje rane, ki jo je potrebno ponovno zašiti). V izogib tem zapletom priporočamo, da žival nosi ovratnik, ki lizanje preprečuje, vsaj 5 dni po operaciji.

Kontrolni pregled načeloma ni potreben, saj so šivi notranji in se raztopijo sami.

Preberite si tudi

Koža je ogledalo zdravja. To ne velja le za nas, ampak tudi za naše živalice. Ker pa so večinoma kosmate, je pri njih pomembno tudi stanje kožuščka. Vse spremembe na koži niso nujno tudi kožno obolenje. Velikokrat so spremembe na koži odraz bolezni drugih organov (na primer bolezni žlez z notranjim izločanjem, jeter, ledvic, alergij,…).... View Article
Mikrosporija pri mačkah Mikrosporija je glivično obolenje kože mačk, psov in ljudi. Ne gre za zelo nevarno bolezen, saj prizadene samo kožo in dlako, lahko mine celo sama od sebe, je ozdravljiva, vendar pa je pod drobnogledom zaradi možnega prenosa bolezni na ljudi. Izpostavljeni so predvsem otroci in ljudje s slabšim imunskim sistemom. Povzroča jo... View Article
Vnetje ušes Vnetje zunanjega sluhovoda je zelo pogost problem pri hišnih ljubljenčkih. Največkrat lastniki povedo, da njihov kuža ali muca stresa z glavo, se praska po enem ali kar po obeh ušesih, cvili ob dotiku, ima rdeče uhlje ter izcedek neprijetnega vonja. Pri nekaterih gre celo tako daleč, da se živali s praskanjem same poškodujejo,... View Article