PE CELJE: +386 3 490 3193

PE KONJICE: +386 82 010 569

Veterinarska bolnica za male živali

Cepljenje proti steklini

Cepljenje proti steklini

Letos (članek je nastal marca 2009) je kar nekaj novosti pri letnem cepljenju psov proti steklini. Ker se z marcem pričenjajo akcije cepljenja psov je prav, da vam predstavimo novosti in razkrijemo razloge, zakaj se pravzaprav proti steklini cepi.

Steklina je ena od zelo redkih virusnih obolenj, ki ogroža prav vse sesalce. Na primer lisica, ki poje okuženo miško, sama zboli za steklino. V fazi, ko izloča skozi slino največ virusov, takšna lisica izgubi strah pred človekom in psom, saj virus napade možgane in spremeni njeno obnašanje. Lisica postane agresivna in se spoprime s psom in ga pri tem okuži. Lastnik psa ne ve, s kom se je pes ponoči stepel, opazi le nekj manjših ranic, ki pa se mu ne zdijo dovolj resne, da bi psa veterinarsko oskrbel. Pes čez nekaj dni preide v agresivno fazo, gospodarja več ne prepozna in ga napade. Pri napadu lastnika močno poškoduje, poleg tega pa ga okuži s steklino. Za steklino v hudih mukah umreta lisica in pes, saj je steklina za obolelo žival ali človeka 100% smrtna, če se ne zdravi dovolj zgodaj. Lastnika psa sedaj pred gotovo smrtjo lahko rešijo le še protitelesa, ki mu jih zdravniki vbrizgajo v telo. Ta scenarij se sliši kot iz grozljivke in veliki mojster grozljivk, Stephen King, ga tudi zares uporabi v knjigi »Cujo«. A scenarij je možen v resničnem življenju in tu leži razlog, zakaj cepimo pse proti steklini. Po svetu še vedno umre zaradi stekline nad 55 000 ljudi in skoraj polovica je otrok pod petnajstim letom starosti.

Pse torej proti steklini cepimo zaradi zaščite nas, ljudi, in ne v prvi vrsti psov, čeprav s tem zaščitimo tudi njih. Zaradi nevarnosti stekline tudi “ni heca” glede obveze cepljenja, saj so predpisane kazni za ljudi, ki tega ne upoštevajo.

Nezdravih živali se ne cepi. To pomeni, da je treba vsakega psa pred cepljenjem temeljito pregledati. Vestni veterinarji si vzamejo tudi čas za poslušanje srca, pljuč in res temeljit pregled živali. Ob takem pregledu se lahko tudi ugotovijo kakšna bolezenska stanja (npr. šum na srcu, vneta ušesa, problemi z zobovjem, kožo…), ko obolenje še ni očitno in je lahko zdravljenje veliko bolj uspešno, krajše in cenejše. Temeljit pregled živali pred cepljenjem je vštet v ceno cepljenja.

Novost pri cepljenju stekline v letošnjem letu je, da vsi psi, ki še nimajo Evropskih potnih listov in mikročipa (razen tisti psi, ki še imajo značko), to tudi dobijo ob cepljenju. Prvo cepljenje psov proti steklini mora biti opravljeno najkasneje ob dopolnitvi tretjega meseca starosti psa, nato pa največ eno leto kasneje vsako leto. Ob cepljenju stekline se psa vnese v Centralni register psov, za vpis pa potrebujemo tudi EMŠO lastnika.

Za skrbne lastnike je čipiranje psa in njegov vpis v Centralni register psov prednost. V primeru da se kuža izgubi, v zavetišču ali v ambulanti odčitamo čip, lastnika pa najdemo preko Centralnega registra in ju tako hitro zopet združimo. Če upoštevamo vsa dejstva v članku, cepljenje ni zoprna draga obveza, ampak je zaščita vas, vaše družine in ljubljenčka, ob enem pa priložnost, da enkrat letno veterinar vašega psa preventivno (sistematsko) pregleda.

 

Rok Krajnik, dr.vet.med.

 

preberite si tudi: cepljenje psov proti steklini, cepljenje mačk proti steklini