PE CELJE: +386 3 490 3193

PE KONJICE: +386 82 010 569

Veterinarska bolnica za male živali

Vročina in popotovanja

Vročina in popotovanja

Ta nenadna zgodnja poletna vročina v sredini maja nas je vse presenetila. Da pa vas ne bodo presenetile še neprijetne posledice vročine pri vašem ljubljenčku, si preberite spodnje vrstice.

Pretirana vročina je obremenjujoča za vse, predvsem za zelo mlade, stare ali bolne. To velja tako za ljudi, kot za živali. Sliši se logično, a na to ljudje velikokrat pozabijo. Dostikrat ne pomislijo, da njihova živalca tehta do nekaj desetkrat manj kot oni ter se za to veliko hitreje pregreje (kot na štedilniku veliko hitreje zavremo liter vode, kot deset litrov). Ta pozabljivost lahko njihovo živalco stane celo življenja, če jo pustijo v vročem avtomobilu medtem, ko  »skočijo samo po eno stvar v trgovino«. V njej je lahko vrsta, srečajo znanca ali kaj podobnega, žival pa se v avtu pregreva. Včasih je dovolj le deset minut v vročem zaprtem avtomobilu, da žival doživi usoden toplotni udar.

Podobno se lahko dogodi na poti k morju. Ko padejo v kolono, ki stoji, izklopijo motor in s tem klimo, sami izstopijo iz avtomobila, pozabijo na  štirinožnega sopotnika, med tem pa lahko malo kosmato življenje v prtljažniku tiho ugaša. Ravno zaradi tega se priporočajo potovanja ponoči ali v zgodnjih jutranjih urah s pogostimi postanki.

Seveda pa sonce neusmiljeno žge tudi na strehe hiš, pesjakov, dvorišča ipd. Tudi tu lahko živali poginejo zaradi pregrevanja. Pred začetkom poletnih vročin pomislite, ali bo vaša žival imela hladno, senčno, zračno zavetje in dovolj vode, da vas pričaka živa, ko boste prišli domov iz klimatizirane službe.

Poleti se tudi dogaja masovna migracija ljudi (in njihovih živali) na morje, jezera, reke. Prijetne večere ob vodi pa lahko malo pokvarijo pikajoči insekti, ki se tam nahajajo. Vsekakor so mali krvosesi nadvse nadležni, zaradi tega ne pozabite na zaščito pred njimi. Pa ne samo zase, pomislite tudi na svoje družinske člane, ki ne znajo povedati, da jih komarji pikajo in ne morejo spati. To je še posebej pomembno ob morju, saj je tam veliko nevarnih bolezni, ki jih krvosesi prenašajo. O njih smo nekaj že pisali, tako da jih tokrat le naštejem skupaj s prenašalci: leišmanioza (flebotomi- komarjem podobne male pikajoče žuželke), borelioza, erlihioza=anaplazmoza, babezioza (klopi), dirofilarioza=srčna glista (komarji). Kako pred njimi zaščititi svojo žival, pa  pred odhodom na dopust povprašajte vašega veterinarja.

Rok Krajnik, dr.vet.med