PE CELJE: +386 3 490 3193

PE KONJICE: +386 82 010 569

Veterinarska bolnica za male živali

Črevesni paraziti

Črevesni paraziti

Vsak, ki je imel mačjega ali pasjega mladiča, se je že srečal s črevesnimi paraziti. Ti so namreč pogosti spremljevalec naših živalic, predvsem mladičev, zato ne smemo sklepati, da nima črevesnih parazitov samo zato, ker jih ne vidimo v iztrebkih.

Črevesni paraziti namreč niso samo gliste (valjasti črvi), na katere ponavadi najprej pomislimo in jih imajo zelo pogosto mladički. Paraziti so tudi trakulje (ploščati črvi), katerih odrivke največkrat opazimo na površini blata živalic ali v okolici anusa. Odrivki so reprodukcijski organ, ki deluje kot »vreča« jajčec. Sveži odrivek se premika (širi in krči), je bele barve, velikosti riževega zrna, posušen pa nekoliko spominja na sezamovo seme. Nekatere vrste trakulj so lahko za ljudi zelo nevarne, saj smo ljudje vmesni gostitelj in lahko zaradi njih zbolimo. Pomembno je redno odpravljanje s pomočjo tablet, past ali kožnih polivov in sicer na 2-3 tedne pri mladičih in na 3 mesece pri odraslih pseh in mačkah. Istočasno je potrebno zatirati tudi bolhe, ker so lahko vmesni gostitelj trakulje. Živalca lahko poje mrtvo bolho in se tako okuži s trakuljo.

Vsi paraziti pa niso vidni s prostim očesom. Nekateri izmed njih so praživali, to pa pomeni, da so mikroskopsko vidni enocelični organizmi. Najbolj poznane so kokcidije, giardia in toksoplazma. Zdravimo jih s posebnimi zdravili, ki so specifična za posamezno vrsto. Tudi ti paraziti lahko okužijo nas, okužbe pa lahko potekajo z zanemarljivimi znaki, lahko pa povzročijo resnejša obolenja.

Pri vseh parazitih si je pomembno zapomniti, da so naši ljubljenčki z njimi lahko infestirani, čeprav tega ne opazimo. Najpogostejše »žrtve« parazitov so mladički, predvsem takšni, ki so rasli v sobivanju z velikim številom živali, v slabih higienskih razmerah, v stresnih situacijah ter so v slabi fizični kondiciji . Vsem novim lastnikom živali priporočamo, da mladička peljejo na pregled in s seboj prinesejo vzorec blata za koprološko preiskavo. Za preiskavo na Toksoplazmo se uporabljajo krvne preiskave. Terapija je za različne parazite drugačna, zato moramo vedeti s čim imamo opravka. Ker pa je bolje preprečiti kot zdraviti, ne čakajte na znake infestacije (driska, krvavo blato, sluz, bruhanje, kašlanje, slabokrvnost, počasna rast, kljub primerni prehrani, živčni znaki..), ampak prinesite blato takoj, ko dobite mladička. Paraziti so namreč zelo pogosti (pri nas opažamo več kot 80% okuženost z giardio ali kokcidio mladičev iz trgovin ali večjih rejcev), povzročajo pa lahko zdravstvene težave naših ljubljenčkov, nas in otrok.

Rok Krajnik, dr.vet.med.