PE CELJE: +386 3 490 3193

PE KONJICE: +386 82 010 569

Veterinarska bolnica za male živali

Preventiva pri štirinožnih prijateljih

Za zdravje je treba skrbeti, preden pride do bolezni. To nas učijo že v šolah, temu so namenjeni t.i. sistematski pregledi, o tem se veliko piše v medijih. Žal te nasvete velikokrat zanemarimo, saj redko pomislimo na zdravje, dokler nam služi. Podobno je tudi pri naših živalskih prijateljih, ki so včasih že nekaj časa bolani, preden to sploh opazimo.

Za začetek bom opisal žalosten dogodek, ki smo ga doživali v naši ambulanti. Na pregled so pripeljali psičko, ki ni kazala ravno resnih znakov bolezni, le apetit je izgubila. No, saj ga nikoli ni imela, že kot mladiček ni bila ravno ješča. Psička je bila pasme, pri kateri pričakuješ ravno nasprotne probleme, saj so na splošno zelo ješči, že kar požrešni. Tudi ostali znaki, ki jih je lastnica opisala so me navdajali s strahom, da je nekaj narobe s psičkinimi ledvicami. Odvzeli smo ji kri in rezultati so bili naravnost porazni. Psička je imela hudo odpoved ledvic, ultrazvočni pregled pa je še potrdil sum, da je bolezen prirojena. Psičko smo takoj začeli intenzivno terapirati, a smo jo kljub najboljšim trudom morali evtanazirati v pol meseca. Psička je bila stara komaj 5 let, torej okoli 30 v človeških letih.

Lastnica je bila zaradi vsega zelo potrta, mislim, da je krivila tudi samo sebe. Med pogovori je omenila: “Če bi mi kdo kdaj rekel, da bi bilo smiselno psički vzeti kri in pogledati, zakaj ni ješča, bi to nemudoma storila.” Psička je bila redno cepljena in je veterinarja videla vsaj enkrat letno. Da se takšne stvari ne bi ponavljale, sedaj berete te vrstice o zdravstveni preventivi za naše živali.

Kaj sploh štejemo pod zdravstveno preventivo? Tako kot pri ljudeh, se le ta pri večini sesalcev (psi, mačke, dihurji…) začne s cepljenjem proti nalezljivim obolenjem. Veliko polemik je bilo že okoli cepljenja otrok, saj naj bi komplikacije zaradi cepljenj lahko puščale težke posledice. V nekaterih primerih je žal to res. Ampak to je tako, kot se bati morskih psov, brez pomisleka pa se vsak dan vsesti v avto in se voziti po cestah. Veliko večjo možnost imamo umreti ali se poškodovati v avtu, kot da nas “požre” morski pes. Pravzaprav imamo veliko večjo možnost umreti zaradi vročinskega udara, če se ne shladimo pravočasno v vodi, kot da nas v vodi napade morski. pes. Strahovi so torej neracionalni in veliko manj ljudi bi nasprotovalo cepljenjem, če bi videli mladička umirati za kugo ali svojega otroka zboleti za kozami, poliomielitsom ali drugimi.

Med preventivne posege štejemo tudi sterilizacije in kastracije. Tako se praktično izognemo raku na mlečni žlezi, neželjenim mladičkom, ki polnijo zavetišča, navideznim brejostim, gnojnim vnetjem maternice, pretepanjem, potepanjem, zmanjšamo možnost avtomobilskih nesreč in še bi lahko naštevali.

Prevetnivni pregledi pa so tisto sito, ki lahko ujame bolezni, kakršno je imela psička iz začetka sestavka. Preventivni pregledi se delno opravijo že ob cepljenjih, vendar je na vsake nekaj let priporočeno opraviti bolj natančen pregled. Pri takem pregledu se odvzame in pregleda kri, opravi natančnejši klinični pregled živali, lahko pa se tudi pregleda z ultrazvočno napravo in rentgensko slika pri pasmah, kjer je večja verjetnost dednih napak na sklepih.

Želimo vam, da nikoli ne bi prišli v situacijo, kot smo jo opisali na začetku. Če bi psičko dovolj zgodaj pregledali, bi ob ustrezni dieti in terapiji, lahko psička živela nekaj let dlje. Bodite torej pozorni na svoje živalice, v mislih imejte njihove značilnosti, pasemske kot osebne. Če so pri njih kakšna odstopanja, se posvetujte z veterinarjem. Lastnico omenjene psičke pa prosim za razumevanje, da sem uporabil njen primer. Njena ljubezen do psičke je bila resnična in velika, verjamem da bi sama pripeljala psičko na preventivni pregled, če bi pravočasno prebrala podoben sestavek.

 

Rok Krajnik, dr.vet.med.